Війна в Україні: головні новини станом на 905 день повномасштабного російського вторгнення

Росія терміново шукає копачів траншей для побудови оборонних ліній у Курській області
Свіжовириті окопи в Курській області. Фото - Maxar

За даними BBC, на сайті пошуку роботи Avito з’явилися оголошення, що пропонують заробітну плату, еквівалентну 2500 доларів США на місяць або більше. У цих оголошеннях шукають робітників без досвіду, а також операторів екскаваторів, обіцяючи роботу «поза зоною бойових дій» та «без небезпеки». За даними Інституту вивчення війни, Росія поспішно укріплює лінію оборони, що знаходиться за 16 км від українського фронту в Курську.

Як повідомляє «Kreschatic», офіс ООН з прав людини (UNHCR) заявив, що звернувся до Москви з проханням дозволити відвідати російські регіони, які постраждали від українських транскордонних операцій. Представниця UNHCR Ліз Тросселл зазначила, що раніше організація неодноразово запитувала доступ до російської території та українських територій під контролем Росії, але безрезультатно. На відміну від цього, Україна заявила про відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення як у напрямку Росії, так і України, з обіцянками забезпечити доступ міжнародних гуманітарних організацій, таких як Міжнародний комітет Червоного Хреста та ООН. У Курську, за даними Agence France-Presse, репортери бачили близько 500 евакуйованих з прикордонних районів, які стояли в черзі за їжею та одягом, що роздавали представники Російського Червоного Хреста.

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що Україна створила військову комендатуру в окупованому Курську. «Ми просуваємося вперед у Курській області. Військова комендатура має забезпечити порядок та всі потреби місцевого населення», – зазначив Сирський, додавши, що очолювати її буде генерал-майор Едуард Москальов. Президент України Володимир Зеленський оголосив, що українські війська повністю контролюють російське місто Суджа, яке до війни мало населення близько 5000 осіб і містить інфраструктуру для перекачування російського газу до Європи.

Водночас українське вторгнення, хоча й покращило моральний стан у країні, але відвернуло увагу від труднощів, з якими стикається Україна в центральній частині Донецької області. Російські сили з початку липня просуваються на один кілометр на тиждень, наближаючись до стратегічного дорожнього та залізничного вузла в Покровську.

Українські спецслужби захопили понад 100 російських солдатів у Курську, повідомила Служба безпеки України (СБУ) у четвер. Українські війська також взяли під контроль їхню «розлогу, бетонну та добре укріплену базу». За даними СБУ, це найбільша група полонених з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії. Фотографії показують десятки російських військових, які сидять або лежать на підлозі в бетонному бункері з шоломами та зброєю, складеною біля стін. За даними СБУ, полонених згодом обміняють на українських військовополонених.

У Сибіру розбився російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3, що призвело до загибелі одного члена екіпажу з чотирьох, попри те, що їм вдалося катапультуватися, повідомив губернатор регіону Ігор Кобзєв, посилаючись на дані міністерства оборони. Ті, хто вижив, отримали травми та перебувають на лікуванні. Причиною аварії називають технічну несправність, але це не можна підтвердити незалежно.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 904 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version