Війна в Україні: головні новини станом на 909 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський заявив, що вторгнення українських військ на територію Курської області Росії демонструє, що погрози Кремля щодо відплати є лише блефом
Зеленський заявляє, що атака на Курську область показала, що "червоні лінії" Путіна – це блеф. Фото - president.gov.ua

У своїй заяві Зеленський підкреслив, що союзники України повинні пом’якшити обмеження на використання їхньої зброї для ударів по території Росії. За словами президента, українські сили взяли під контроль понад 1250 квадратних кілометрів і 92 населених пункти в Курській області.

Як повідомляє «Kreschatic», звертаючись до українських дипломатів, Зеленський заявив, що “наївна ілюзорна концепція так званих червоних ліній” розпалася. Однак він також зазначив, що накладені союзниками обмеження досі залишаються в силі, і закликав їх бути сміливішими у підтримці України. “Світ бачить, що все у цій війні залежить лише від сміливості – нашої сміливості, сміливості наших партнерів. Від сміливих рішень для України, від сміливості в підтримці України”, – наголосив Зеленський.

Українські війська зруйнували третій міст через річку Сейм у Курській області, що є частиною очевидної спроби розширити те, що Зеленський назвав військовою “буферною зоною” на території Росії.

Тим часом українські сили залишаються в обороні на власній території, особливо у стратегічно важливому місті Покровськ на сході України, де російські війська продовжують поступово наступати. За словами Сергія Добряка, керівника місцевої військової адміністрації, російські війська вже знаходяться приблизно за 10 км від околиць міста.

У понеділок місцеві жителі, зокрема з малими дітьми, поспішно залишали Покровськ під наказом про евакуацію. Місцева влада повідомила, що російські війська просуваються настільки швидко, що родинам наказали залишити місто, а також інші найближчі населені пункти. За офіційними даними, у Покровську залишалося близько 53 тисяч осіб, і деякі з них вирішили негайно евакуюватися. Київ також робить все необхідне для оборони міста Торецьк, яке Москва намагається відрізати від українських постачальних ліній.

Дмитро Лиховій, речник української групи військ “Таврія”, зазначив, що кількість російських наземних атак на південному фронті в Україні зменшилася порівняно з минулим тижнем. Лиховій не повідомив, чи це пов’язано з українським вторгненням у Курську область. У Запорізькій області навколо Оріхового та Гуляйполя вже третій день не було зіткнень. Лише незначні російські атаки були спрямовані на українські позиції на західному березі Дніпра у Херсонській області, але російські літаки продовжують завдавати ударів керованими бомбами.

Прем’єр-міністр Великобританії Кір Стармер залишається “абсолютно рішучим” у підтримці України, заявив його речник у понеділок після того, як Зеленський висловив думку, що підтримка Великобританії “останнім часом уповільнилася”.

Водночас у Росії на нафтовому підприємстві в Пролетарську, що в Ростовській області, вже два дні триває пожежа після удару українського безпілотника. Російські соціальні мережі повідомили про масштабну пожежу і серію вибухів, підтверджених фотографіями і відео, на яких видно, що 11 резервуарів з паливом було знищено. Губернатор Ростовської області Василь Голубєв повідомив, що 41 пожежник потребував госпіталізації.

Радник президента Росії Юрій Ушаков заявив, що Москва наразі не готова до переговорів з Україною, враховуючи атаку на Курську область. Україна вимагає повного виведення російських військ зі своєї території перед початком будь-яких переговорів.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 908 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version