Війна в Україні: головні новини станом на 908 день повномасштабного російського вторгнення

Українські військові повідомила про знищення другого важливого мосту в Курській області, що має на меті порушити маршрути постачання Москви, оскільки безпрецедентний наступ Києва на російській території триває другий тиждень
Україна заявляє про знищення другого мосту в Курській області, продовжуючи порушувати маршрути постачання. Фото - mil.in.ua

Як повідомляє «Kreschatic», командувач Повітряних сил України Микола Олещук оголосив про знищення мосту поблизу російського міста Званне через точний авіаудар, опублікувавши відео вибуху у своєму Telegram-каналі. “Мінус ще один міст”, — заявив Олещук, підкресливши, що авіація Повітряних сил продовжує позбавляти ворога логістичних можливостей за допомогою точних ударів. Варто зазначити, що в п’ятницю Україна повідомила про знищення ще одного мосту в сусідньому містечку Глушково.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що військовий наступ України в Курській області спрямований на створення буферної зони для запобігання подальшим атакам Москви через кордон. Це був перший випадок, коли український президент відкрито заявив про мету операції, яка розпочалася 6 серпня. Раніше він натякав, що операція покликана захистити громади в Сумській області від постійних обстрілів. У своєму вечірньому зверненні Зеленський підкреслив, що основним завданням оборонних операцій зараз є знищення якомога більшої кількості військового потенціалу Росії та проведення максимально активних контрнаступальних дій. “Це включає створення буферної зони на території агресора – наша операція в Курській області”, — зазначив президент.

За словами Олексія Дрозденка, голови військової адміністрації в місті Суми, під час військової операції на території Курської області Україна щодня захоплює понад 150 російських військовополонених. “Іноді це більше ніж 100 чи 150 військовополонених за день,” — сказав Дрозденко. Багато з російських солдатів, які охороняють кордон, — молоді новобранці, які не хочуть воювати.

Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що операція України в Курській області просунулася на 800 квадратних кілометрів за шість днів. Початковий наступ “атакував здебільшого непідготовлені, незабезпечені та неманеврені російські оборонні позиції вздовж кордону,” — зазначає ISW у своєму щоденному звіті. Водночас, Україна продовжує просуватися в Курській області після розміщення російських підкріплень у цьому районі.

Росія в неділю заперечила інформацію про те, що атака України на Курську область зірвала непрямі переговори з Києвом щодо припинення ударів по енергетичних та електричних об’єктах, заявивши, що переговори не відбувалися. Газета “The Washington Post” повідомила в суботу, що Україна та Росія планували відправити делегації до Катару цього місяця для обговорення угоди щодо припинення ударів по енергетичній інфраструктурі на обох сторонах конфлікту. Угода могла б стати частковим припиненням вогню, але переговори зірвалися через атаку України на суверенну територію Росії.

Путін у неділю прибув до столиці Азербайджану Баку для дводенного державного візиту, повідомляють російські інформаційні агентства. Російське телебачення транслювало кадри з прибуттям літака російського президента в Баку ввечері. Азербайджан є близьким партнером Москви, але також основним постачальником енергії для західних країн.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 905 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version