Заборона РПЦ в Україні: що відомо

Верховна Рада України ухвалила закон, що прямо забороняє діяльність Російської православної церкви (РПЦ) на території країни.
РПЦ. Фото - THIRD PARTY

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на ВВС Україна

Законопроєкт підтримали 265 депутатів. Важливо зазначити, що для ухвалення цього рішення не проводилося обговорення у другому читанні, а документ був прийнятий одразу після відкриття засідання. Проти голосували лише декілька депутатів з фракції “Слуга народу”, колишні члени ОПЗЖ, а також представники групи “Відновлення України”.

Президент Володимир Зеленський став ініціатором закону ще у грудні 2022 року, оголосивши про курс на духовну незалежність від Москви. Цей крок викликав активні дебати не тільки в Україні, але й на міжнародній арені, де адвокати та політики, зокрема із США та Європи, виступили на захист УПЦ.

Українська влада продовжує наполягати, що УПЦ залишається частиною РПЦ, незважаючи на заяви ієрархів про відхід від Москви у травні 2022 року. Натомість УПЦ засуджує ухвалення закону, характеризуючи його як «гоніння» на церкву.

Слід зазначити, що більшість українців підтримують автокефальну Православну церкву України (ПЦУ), яка має близько 8-9 тисяч парафій. Лише незначна частка громадян залишається на боці УПЦ, попри її майже рівну кількість парафій. Проте, ці мільйони людей готові захищати свою структуру та її керівництво.

Документ, поданий урядом ще у січні 2023 року, спочатку був лаконічним та передбачав лише судову процедуру заборони церков, пов’язаних із РПЦ. Однак, після серії суперечок у парламенті, текст закону було значно розширено, що привело до прийняття документу у вересні 2023 року з численними поправками.

Основна ідея закону полягає в тому, що суди, на основі подачі органів влади, можуть забороняти діяльність церков, які мають зв’язки з Росією. РПЦ вже чітко заборонено в Україні, що стало нововведенням у порівнянні з початковим варіантом документу.

Хоча УПЦ не згадується прямо у законі, депутати не приховують, що йдеться саме про цю структуру. Відповідно до ухваленої схеми, державна служба з питань етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) має визначати, які структури в Україні мають підлеглість Російській церкві. Після цього ДЕСС видаватиме припис, який зобов’язуватиме їх позбавитися цих зв’язків, а у разі відмови, звертатися до суду для заборони їхньої діяльності.

Важливо підкреслити, що УПЦ складається з окремих єпархій та парафій, і кожна з них потребує окремого судового рішення. Парламент надав додатковий перехідний період у дев’ять місяців, щоб ці процеси могли бути завершені.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що релігійні організації в Україні отримають 9 місяців для розриву відносин з РФ.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *