Війна в Україні: головні новини станом на 911 день повномасштабного російського вторгнення

Головний дипломат ЄС закликає до посилення української оборони за рахунок далекобійної зброї
Далекобійні удари необхідні для протидії російській агресії, заявив Боррель. Фото - rbc.ua

Жозеп Боррель, головний дипломат ЄС, заявив у середу, що західні постачальники повинні дозволити Україні використовувати потужну дальнобійну зброю для ураження цілей на території Росії. Боррель аргументував необхідність «зняття обмежень на використання можливостей проти російських військ, які беруть участь в агресії проти України, відповідно до міжнародного права». За його словами, це «посилить українську самооборону, поклавши край безпечним зонам для російських атак», а також врятує життя і сприятиме зусиллям щодо досягнення миру.

Як повідомляє «Kreschatic», це питання буде розглянуто під час засідань міністрів закордонних справ та оборони ЄС, які відбудуться 29-30 серпня у Брюсселі за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Після розмови з Кулебою Боррель також зазначив, що контрнаступ України в Курську завдав «серйозного удару» по воєнній риториці Володимира Путіна.

Атака на авіабазу в Росії

В ніч на четвер українські безпілотники, ймовірно, атакували російське летовище в Маринівці, що у Волгоградській області. За повідомленнями в Telegram-каналах, вибухи лунали і в сусідньому місті Калач-на-Дону. Супутникова система NASA з виявлення пожеж, Firms, підтвердила наявність вогнищ як на летовищі, так і поруч із ним. Офіційного підтвердження поки немає, але відеозаписи, опубліковані в інтернеті, показують пожежу, геолоковану на аеродромі.

Знищення російських понтонних мостів

У середу Україна повідомила, що для оборони фронту свого наступу на Курськ вона знищила російські понтонні мости за допомогою ракет Himars, наданих США. Відео, опубліковане українськими спецпідрозділами, показує удари по декількох понтонних переправах у Курській області, де Росія повідомила, що Україна знищила щонайменше три постійні мости через річку Сейм, прагнучи утримати зайняті території.

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив американській делегації конгресменів, що атака на Курськ має на меті «очистити кордон від російських військових загроз і зробити неможливими ворожі обстріли наших міст і сіл».

Прогрес України на фронті

Міністерство закордонних справ України заявило, що наступ Києва на Курськ призвів до більших територіальних здобутків, ніж ті, що Москва змогла досягти цього року в Україні. Проте Росія заявила, що контролює українське селище Желанне, що знаходиться менш ніж за 20 км на схід від транспортного вузла Покровськ у Донецькій області.

Українські військові заявили, що їхні сили піддалися повторним атакам у середу навколо Покровська, але завдавали втрат нападникам, заявивши про 238 убитих або поранених російських військових у цьому районі. Генштаб ЗСУ повідомив, що за добу було здійснено 46 російських атак на фронті Покровська. З них 44 були відбиті, а дві продовжувалися станом на вечір середи.

Коментарі Зеленського і Шольца

Володимир Зеленський заявив, що його українські військові розуміють наміри Росії на фронті Покровська, і Київ відповідно посилює свої сили. Президент України закликав союзників дотримуватися узгодженого графіку постачання боєприпасів українській армії. Роман Костенко, секретар комітету нацбезпеки Верховної Ради, зазначив, що хоча Росія перекидає частину військ з України до Курська, «вони мають принципову позицію – не відводити війська з напрямку Покровська».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у середу заявив: «Україна дуже таємно готувала свою військову операцію в Курській області, що було необхідно через ситуацію. Це дуже обмежена операція в плані простору, а, ймовірно, й часу».

Шольц також підкреслив, що Німеччина залишатиметься найбільшим прихильником України в Європі – заява пролунала на тлі суперечок всередині тристоронньої коаліції Німеччини щодо ухвалення федерального бюджету. Німеччина планує зменшити свою допомогу Україні вдвічі наступного року, розраховуючи на те, що нестачу компенсує план G7 із надання Україні $50 млрд, підкріплених замороженими російськими активами на Заході.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 909 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *