Війна в Україні: головні новини станом на 916 день повномасштабного російського вторгнення

Російські ракети і дрони продовжують атакувати, Зеленський звертається до союзників із закликом про допомогу
Двоє людей загинули через ракетний удар по готелю в Кривому Розі, що стався вночі. Фото – Сергій Лисак/Telegram

Російські сили посилили атаки на українські міста, залишаючи за собою смерть і руйнування. Президент Володимир Зеленський звертається до західних партнерів із проханням про допомогу у захисті від російської агресії та закликає надати більше можливостей для контратак

Кривий Ріг під ударом: двоє загиблих

У ніч на вівторок російська ракета влучила в будівлю цивільної інфраструктури в місті Кривий Ріг, що на Дніпропетровщині. За словами губернатора області Сергія Лисака, будівлю було повністю зруйновано. Під завалами продовжуються пошукові роботи, на цей момент відомо про двох загиблих. Також одна людина загинула внаслідок російських обстрілів у Запорізькій області.

Повітряна оборона України в дії

Як повідомляє «Kreschatic», рано вранці у вівторок, українські системи ППО були активовані для відбиття нових атак російської армії. У Києві зафіксовано три хвилі вибухів, військова адміністрація міста повідомила про активну роботу повітряної оборони.

Ці атаки продовжують серію масованих обстрілів, які відбулися у понеділок, під час яких російські війська запустили понад сто ракет і дронів по Україні. Щонайменше сім людей загинули, енергетична інфраструктура зазнала серйозних пошкоджень.

Зеленський закликає до більшої підтримки

Після понеділкових атак, президент України Володимир Зеленський знову закликав західних союзників надати більше підтримки в повітряній обороні і дозволити Україні використовувати західну зброю для ударів по території Росії. Він підкреслив, що Україна потребує спільних зусиль із сусідніми країнами Європи, щоб забезпечити захист своїх громадян.

“Україна не може бути обмежена у своїх можливостях дальніх ударів, тоді як терористи не стикаються з такими обмеженнями”, — заявив Зеленський, звертаючись до США, Великої Британії, Франції та інших партнерів з проханням допомогти зупинити терор.

Міністерство закордонних справ України заявило, що однією з цілей російських ударів стала Київська ГЕС. Відео, поширене в соцмережах, показує пошкоджену дамбу і пожежу на електростанції після удару. На іншому відео зафіксовано ракетний удар по водосховищу. Ці дії, за міжнародним правом, розглядаються як військові злочини.

Міжнародна реакція та ситуація на фронті

Президент США Джо Байден рішуче засудив атаки Росії на Україну, назвавши їх “жахливими” і такими, що прагнуть занурити український народ у темряву. У свою чергу, НАТО повідомляє про порушення повітряного простору Польщі, де, ймовірно, зафіксовано політ російського безпілотника.

На фронті українські сили продовжують наступати у Курській області Росії, де, за словами Зеленського, їм вдалося просунутися на три кілометри і взяти під контроль два населених пункти. У Донецькому регіоні посилюється оборона стратегічно важливого Покровська, який російські сили намагаються захопити.

Вибух на нафтопереробному заводі в Омську

На нафтопереробному заводі в російському Омську стався вибух, де загинула одна людина і ще шестеро отримали поранення. Причина вибуху поки не встановлена, але російські ЗМІ повідомляють про серію гучних вибухів поблизу заводу.

Росія продовжує ігнорувати міжнародні норми

Росія відмовилася брати участь у зустрічі країн-членів Ради Безпеки ООН у Женеві, присвяченій 75-й річниці підписання Женевських конвенцій, які були створені для обмеження жорстокостей війни.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 912 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *