Війна в Україні: головні новини станом на 919 день повномасштабного російського вторгнення

Україна втратила один з отриманих від західних партнерів винищувачів F-16, призначених для боротьби з російським вторгненням. За повідомленням Генерального штабу Збройних Сил України, літак розбився під час великої атаки Росії на Україну, яка сталася в понеділок
Український пілот загинув після першої аварії винищувача F-16 з моменту доставки літаків минулого місяця. Фото – ПС ЗСУ/Telegram

Ця аварія стала першою втратою винищувача F-16 в Україні після їх прибуття наприкінці минулого місяця. Міністерство оборони України розпочало розслідування інциденту. У пості на Facebook Повітряні сили України повідомили, що йдеться про пілота Олексія «Moonfish» Меся, який «врятував українців від смертельних російських ракет, на жаль, ціною власного життя». Американський оборонний посадовець повідомив Reuters, що аварія, ймовірно, не була спричинена російським обстрілом, і наразі розглядаються інші можливі причини, такі як помилка пілота чи технічна несправність.

Посилення тиску на міжнародних партнерів України

Як повідомляє «Kreschatic», високий представник ЄС у четвер закликав міжнародних партнерів України зняти обмеження на використання наданого озброєння, що дозволило б українським військовим вражати цілі на території Росії. «Зброя, яку ми надаємо Україні, має використовуватися повною мірою, і обмеження повинні бути зняті, щоб українці могли вражати ті місця, звідки Росія їх бомбардує. Інакше зброя стає марною», — заявив Жозеп Боррель на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі.

Запеклі бої на сході України

Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський повідомив у четвер, що провів кілька днів на східному фронті в Покровську, де бої стали «надзвичайно жорсткими». Росія активно намагається захопити стратегічний вузол Покровськ, постійно просуваючись вперед. «Бої надзвичайно жорстокі. Ворог кидає в бій усе, що може рухатися і наступати, намагаючись прорвати нашу оборону», — зазначив Сирський у своєму повідомленні у Facebook. Найбільш інтенсивні зіткнення відбуваються в районі Красного Яру, що за 10 км від міста Покровськ.

Атаки на території Росії

У четвер українські військові повідомили, що завдали ударів по артилерійському складу та двох нафтових сховищах у Росії, що призвело до пожежі на нафтовому складі «Атлас» у Ростовській області. Військові також заявили, що атакували нафтовий об’єкт «Зеніт» у Кіровській області Росії, що за 1500 км на північний схід від українського кордону. У тому ж повідомленні на Telegram зазначалося, що був атакований польовий артилерійський склад у Воронезькій області Росії.

Розвиток ситуації на Запорізькій АЕС

Наступного тижня директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідає Україну для проведення високопосадових переговорів та оцінки ситуації на Запорізькій атомній електростанції, повідомило агентство в четвер. Раніше цього місяця МАГАТЕ попередило, що ситуація на станції «погіршується» після удару дрона в прилеглій зоні.

Корупційні розслідування в Росії

У четвер військовий суд у Москві заарештував колишнього заступника міністра оборони Павла Попова за підозрою в шахрайстві. Це останнє з ряду корупційних розслідувань, пов’язаних з колишнім міністром оборони Сергієм Шойгу. Справа проти Попова, який обіймав свою посаду з 2013 року, є третьою у низці розслідувань щодо високопосадовців, пов’язаних з будівництвом військового тематичного парку під Москвою. Суд постановив затримати Попова до 29 жовтня, повідомили російські ЗМІ. Він заперечує свою провину.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 918 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *