США погодились передати Україні далекобійні крилаті ракети JASSM – Reuters

США наближаються до укладення угоди про передачу Україні далекобійних крилатих ракет JASSM, які можуть досягати глибоких територій Росії, але Києву доведеться чекати кілька місяців через необхідність вирішення технічних питань, повідомили американські посадовці
Крилата ракета AGM-158 JASSM. Фото: Вікіпедія

За інформацією агентства Reuters, очікується, що восени цього року буде оголошено про включення ракет Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) до пакету військової допомоги, хоча остаточне рішення ще не прийнято. Три джерела підтвердили цю інформацію агентству, але побажали залишитися анонімними, оскільки не мають права обговорювати цю тему.

Як повідомляє “Kreschatic“, передача JASSM Україні може суттєво змінити стратегічний ландшафт конфлікту, зробивши більшу частину Росії досяжною для потужних високоточних боєприпасів, що є важливим питанням для адміністрації Байдена.

Військові аналітики припускають, що отримання JASSM, які є малопомітними для радарів і можуть вражати цілі на значно більшій відстані, ніж більшість ракет, які зараз є на озброєнні України, може змусити Росію відсунути свої бази постачання та командні центри на сотні кілометрів, що значно ускладнить її здатність підтримувати наступальні операції.

Запуск цих ракет з позицій поблизу північного кордону України з Росією може дозволити уразити військові об’єкти в таких містах, як Воронеж і Брянськ. На півдні, використання їх поблизу лінії фронту дозволить завдавати ударів по авіабазах чи військово-морських об’єктах у Криму.

На даний момент JASSM інтегровані лише з літаками, розробленими в США. Однак Україна в майбутньому планує отримати кілька десятків F-16, кожен з яких зможе нести дві такі ракети. Один з американських посадовців також зазначив, що ведуться зусилля для адаптації ракети до використання з іншими літаками, які є в арсеналі України, про що раніше не повідомлялося. Хоча деталі про те, з якими саме літаками можуть використовуватися JASSM, не розголошуються, Україна має у своєму арсеналі радянські МіГ-29, Су-24 і Су-27.

Крилата ракета AGM-158B JASSM-ER під винищувачем F-35. Фото – mil.in.ua

Минулого місяця видання Politico повідомило, що адміністрація Байдена “відкрита” для передачі JASSM Україні.

Потреба України в додатковому озброєнні, особливо в більш потужній зброї, зростає на тлі посилення тиску з боку російських сил на східному фронті. JASSM старішого зразка, які виробляє компанія Lockheed Martin, мають дальність польоту близько 370 км і здатні маневрувати на низькій висоті, уникаючи засобів протиповітряної оборони.

Передача цих ракет також може посилити тиск на Вашингтон щодо зняття обмежень на використання американського озброєння в Україні, оскільки їхня ефективність буде обмежена, якщо вони не будуть дозволені для ударів по цілях на території Росії, зазначив один із співробітників Конгресу.

США досі неохоче постачали зброю, здатну вражати цілі в глибоких тилу Росії, побоюючись ескалації конфлікту. Однак потенційні зміни у стратегічному балансі можуть змусити Вашингтон переглянути свою позицію.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Сполучені Штати можуть передати Україні крилаті ракети великої дальності

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version