Війна в Україні: головні новини станом на 923 день повномасштабного російського вторгнення

Візит Володимира Путіна до Монголії, незважаючи на виданий Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордер на його арешт, став серйозним ударом по міжнародній системі кримінального права
Батмунх Батцецег, міністр закордонних справ Монголії, проводить Володимира Путіна червоною доріжкою перед почесною вартою. Фото - Guardian

Про це заявило Міністерство закордонних справ України в понеділок. Президент Росії прибув до Монголії для обговорення питання будівництва нового газопроводу, який з’єднає Росію та Китай.

Речник МЗС України Георгій Тихий заявив: “Монголія дозволила обвинуваченому у військових злочинах уникнути правосуддя, тим самим поділяючи відповідальність за ці злочини”. МКС минулого тижня нагадав, що всі його члени зобов’язані затримувати осіб, яких розшукує суд. Проте в реальності мало що можна зробити, якщо Монголія не виконує ці зобов’язання.

Як повідомляє “Kreschatic“, у Брюсселі Європейська комісія закликала Монголію виконати свої зобов’язання, які вона взяла на себе, приєднавшись до Римського статуту МКС у 2002 році. Human Rights Watch нагадали, що Монголія була серед 94 країн, які в червні підписали спільну заяву на підтримку МКС. Незважаючи на це, Монголія зустріла Путіна з почестями, не давши жодного натяку на можливий арешт.

Люди з українськими прапорами та банером беруть участь в акції протесту напередодні візиту Володимира Путіна в Улан-Баторі, столиці Монголії. Фото – Guardian

Тим часом на фронті в Україні ситуація залишається напруженою. Російські війська за серпень просунулися на 477 квадратних кілометрів української території — найбільше за місяць з жовтня 2022 року. Зі свого боку, Україна на початку серпня також домоглася значних успіхів, просунувшись на понад 1,100 квадратних кілометрів у Курській області Росії, хоча темпи наступу згодом сповільнилися.

Російські сили нещодавно заявили про захоплення кількох сіл та населених пунктів на сході України, наближаючись до міста Покровськ. Однак президент Володимир Зеленський наголосив, що лінія фронту не змінилася.

Водночас, у понеділок російські війська завдали ракетного удару по місту Дніпро, внаслідок чого загинула одна людина, ще троє отримали поранення. Також, під час атаки на Харків, було поранено щонайменше 13 осіб.

Президент Зеленський закликав західних союзників дозволити використання їхньої зброї для ударів по території Росії, а також надати Україні більше таких засобів. Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф, який зустрічався із Зеленським у Запоріжжі, оголосив про надання Україні 200 мільйонів євро для захисту та відновлення енергетичної інфраструктури, що постійно зазнає ударів російських ракет.

На тлі нових обстрілів українські діти змушені були розпочати новий навчальний рік під звуки сирен та вибухів. У Києві, де була пошкоджена школа, діти та батьки збиралися на її руїнах. Багато українських дітей-біженців також цього року вперше підуть до польських шкіл після двох років перерви через пандемію та війну.

Тим часом, Міністр оборони України Рустем Умеров зустрівся з французьким колегою Себастьєном Лекорню для обговорення ситуації на фронті та питань повітряної оборони. Сторони також обговорили спільні оборонні проєкти.

Нарешті, в Росії триває затримання високопосадових військових. Генерал-майор Валерій Мумінджанов, який був заступником командувача Ленінградського військового округу, став дев’ятим високопосадовцем, якого затримали за звинуваченнями у шахрайстві та хабарництві.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 919 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version