Війна в Україні: головні новини станом на 933 день повномасштабного російського вторгнення

Росія використала стратегічні бомбардувальники для удару по цивільному зерновому судну в акваторії Чорного моря неподалік від кордону з країною-членом НАТО, Румунією
Пошкоджене цивільне вантажне судно, що перевозило зерно пшениці до Єгипту, яке постраждало від російського ракетного удару після відходу від українського морського кордону в Чорному морі. Фото - Прес-служба Президента України

Як повідомляє “Kreschatic“, це перший випадок, коли ракета вразила цивільне судно, яке перевозило зерно, у відкритих водах Чорного моря з початку російського вторгнення в лютому 2022 року. Президент Володимир Зеленський повідомив, що судно, яке перевозило українське зерно до Єгипту, було уражене російською ракетою невдовзі після виходу з територіальних вод України. За його словами, постраждалих немає. Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга назвав цей удар “зухвалим нападом на свободу навігації та глобальну продовольчу безпеку”.

Реакція міжнародної спільноти

Посол США в Україні рішуче засудив атаку і поклав відповідальність на Росію. Представник ООН зазначив, що цей інцидент є “яскравим нагадуванням” про загрози, з якими все ще стикаються цивільні судна в Чорному морі. Росія поки що не надала офіційного коментаря щодо цього інциденту.

Візит британського прем’єр-міністра до Вашингтона

Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер відправився до Вашингтона для “стратегічних обговорень” з президентом США Джо Байденом щодо ситуації в Україні та на Близькому Сході. Очікується, що обговорення включатиме рішення дозволити Україні запускати удари по території Росії з використанням частково британських ракет Storm Shadow дальньої дії.

Стармер підкреслив, що це не спрямовано на те, щоб змусити Україну до мирної угоди. “Зрештою, це питання має вирішувати президент Зеленський”, – сказав він. “Дуже важливо, щоб два ключових союзники обговорювали зовнішньополітичні питання між собою”.

Реакція на погрози Путіна

Кір Стармер звернувся до Володимира Путіна, заявивши, що російський президент розпочав війну в Україні і може завершити її в будь-який момент. Це стало відповіддю на попередження Путіна про те, що будь-яке використання британських ракет дальньої дії на території Росії поставить НАТО у стан війни з його країною.

Бойові дії в Курській області

Росія заявила, що її сили відбили 10 населених пунктів після того, як розпочали контрнаступ у Курській області з метою витіснення українських військ, які перетнули кордон п’ять тижнів тому. Міністерство оборони Росії перелічило назви 10 населених пунктів, які, за їхніми словами, були відбиті. Президент Зеленський визнав, що російський контрнаступ розпочався.

Постачання авіаційних шин до Росії

Згідно з даними українського урядового агентства, авіаційні шини, виготовлені західними виробниками на суму понад 30 мільйонів доларів США, були імпортовані до Росії минулого року через посередників, незважаючи на спроби заборонити торгівлю.

Обстріли в Харківській області

Російські обстріли в четвер призвели до загибелі трьох людей та поранення дев’яти у на північному сході Харківської області, повідомили регіональні прокурори. За їхніми даними, одна людина померла від поранень у лікарні після нападу на село Борова, що на південному сході від Харкова. Троє рятувальників опинилися серед поранених.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 932 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *