Війна в Україні: головні новини станом на 939 день повномасштабного російського вторгнення

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що, ймовірно, зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським, який відвідає США наступного тижня для виступу на засіданні Ради Безпеки ООН щодо війни Росії проти України
Трамп заявив, що, ймовірно, зустрінеться із Зеленським у США наступного тижня. Фото - Guardian

На запитання журналіста, чи планує він зустріч із Зеленським, Трамп відповів: «Ймовірно, так». Додаткові деталі Трамп не надав, пише Guardian. Як повідомляє “Kreschatic“, у серпні Зеленський заявив, що має намір представити мирний план президенту США Джо Байдену, віце-президентці Камалі Гарріс та Трампу. Хоча Трамп і Зеленський мали телефонну розмову в липні, особисто вони не зустрічалися з часів каденції Трампа в 2017–2021 роках.

«План перемоги» Зеленського завершено

Володимир Зеленський повідомив, що його «План перемоги», спрямований на досягнення миру в Україні та уникнення «заморожених конфліктів», завершено після багатьох консультацій. Очікується, що Зеленський представить цей план Джо Байдену під час свого візиту до США наступного тижня. Попри щоденні оновлення щодо підготовки плану, президент України досі не розкрив деталі його змісту, зауваживши лише, що він покликаний створити прийнятні для України умови для завершення війни з Росією.

Байден розмірковує над ракетами великої дальності для України

Адміністрація Байдена досі не ухвалила рішення про надання Україні дозволу на використання ракет великої дальності для ударів по Росії. За даними Associated Press, американські офіційні особи хочуть отримати більше інформації про те, як Київ планує використовувати ці ракети та як вони вписуються в загальну стратегію війни. Минулого тижня Байден обговорював можливість зняття обмежень на використання таких ракет із прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.

Удар українських дронів по російському арсеналу

Українська атака безпілотників на великий російський склад зброї викликала землетрус, зафіксований сейсмічними станціями. Це один із найбільших ударів по російському військовому арсеналу з початку війни. Проросійські блогери повідомили, що Україна вдарила по складу ракет та боєприпасів у Торопці, історичному містечку за понад 480 км на північ від України та близько 370 км на захід від Москви. Відео в соцмережах показують величезну кулю полум’я, яка здійнялася в небо.

Підготовка ЄС до можливого конфлікту з Росією

Кандидат на посаду першого комісара з оборони ЄС Андрюс Кубілюс попередив, що Росія може бути готова до конфронтації з ЄС та НАТО через 6-8 років. Він закликав європейські країни збільшити витрати на оборону та співпрацювати для зміцнення європейської оборонної промисловості. Кубілюс, відомий критик Росії та прихильник України, наголосив, що безпека стала пріоритетом ЄС після вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Путін збільшує чисельність армії

Президент Росії Володимир Путін цього тижня підписав указ про збільшення чисельності армії до 1,5 мільйона активних солдатів. Це робить російську армію другою найбільшою у світі за кількістю активних військових. Путін пояснив, що такий крок необхідний для забезпечення добре навчених військ.

Контратака Росії в Курській області зупинена

Українські сили зупинили російську контратаку в Курській області, повідомив представник української військової адміністрації Олексій Дмитрашківський. Росія раніше цього місяця заявила, що відбила кілька сіл в області, де Україна утримувала території після свого несподіваного наступу. За словами Дмитрашківського, росіяни намагалися атакувати з флангів, але зазнали невдачі.

Велика Британія викликала посла Росії

Уряд Великої Британії викликав російського посла Андрія Келіна, щоб засудити «безпрецедентну й необґрунтовану агресію» Росії проти Британії. Лондон висловив невдоволення звинуваченнями Москви щодо шпигунства британських дипломатів, які, на думку МЗС Великої Британії, є «злочинними та безпідставними» й порушують Віденську конвенцію про дипломатичні відносини.

МВФ відкладає місію до Росії

Міжнародний валютний фонд (МВФ) безстроково відклав місію до Москви для оцінки російської економіки через критику з боку європейських союзників Києва. Місія мала стати першою після початку вторгнення Росії в Україну, але МВФ заявив, що планує зібрати більше інформації для ретельного аналізу.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 938 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *