30 вересня: церковні свята, народні прикмети і заборони

30 вересня, в Україні відзначають Всеукраїнський день бібліотек, а також вшановують пам’ять святого священномученика Григорія, єпископа Великої Вірменії.
Подушки з соломою. Фото - IStock

Як повідомляє “Kreschatic“, за церковним календарем це важливий день, коли згадують видатного проповідника, який перетворив Вірменію на першу державу, що офіційно прийняла християнство. Григорій провів 14 років у в’язниці через свою віру, але його молитви зцілили короля, і він привів увесь народ до християнства.

Однак, цей день має не лише духовний зміст — наші предки завжди звертали увагу на народні прикмети, які нерозривно пов’язані з 30 вересня. За традиціями, це своєрідний індикатор прийдешньої зими. Якщо завтра буде дощ, це обіцяє сніжну й холодну зиму. Суха погода в цей день натомість говорить про те, що зима настане не скоро. А от якщо журавлі вирушать у далеку дорогу саме 30 вересня, очікуйте сніг на Покрову.

Цікаво, що цього дня було прийнято проводити обряди очищення. Люди викидали стару солому з подушок та матраців, набиваючи їх свіжою, що символізувало оновлення та очищення від поганого. Цей ритуал допомагав не лише очистити дім, але й захистити від недобрих очей і зміцнити здоров’я.

Що не можна робити 30 вересня? У цей день не варто лаятися, тримати злість або впускати в дім чужих людей. Це вважалося поганою прикметою, яка могла накликати нещастя на оселю. А ще — вдома слід бути в чистому та охайному одязі, адже це впливає на атмосферу та здоров’я в домі.

Нагадаємо, раніше ми писали про історичні події та прикмети 29 вересня.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version