День пам’яті святої Параскеви П’ятниці: традиції та прикмети 28 жовтня

Цей день закликає до роздумів про віру, покору і милосердя, спонукаючи людей до добрих справ та зосередження на духовних цінностях.
Яскравий місяць. Фото - Корреспондент

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на Politexpert

28 жовтня православна церква вшановує пам’ять святої мучениці Параскеви П’ятниці, яка, згідно з легендою, народилася в Іконії, нині сучасна Туреччина. Вихована в благочестивій родині, вона з юних літ проявляла глибоку віру в Бога. Обравши шлях аскетизму, свята Параскева відмовилася від шлюбного життя і матеріальних благ, присвятивши себе служінню Христу.

Життя святої не було легким: під час гонінь на християн вона стала жертвою переслідувань і за свою непохитність у вірі зазнала жорстоких тортур. Свята прийняла мученицьку смерть, залишившись вірною своїм переконанням.

28 жовтня традиційно супроводжується різноманітними прикметами. Наприклад, якщо вранці спостерігається густий туман, це може свідчити про відлигу, а яскравий місяць може передвіщати дощ. Також, якщо іній покриває дерева, можна очікувати морозу.

У цей день важливо дотримуватися певних правил: забороняється погано відгукуватися про покійників, оскільки це може зашкодити їхнім душам. Сварки, лихослів’я та алкоголь також слід уникати, аби не накликати на себе біди.

Натомість, вшановуючи святу Параскеву, віряни моляться про вдале заміжжя та легкі пологи. Багато людей звертаються до святої з проханням про допомогу в зачатті дітей, сподіваючись на її заступництво.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що 27 жовтня відзначається день пам’яті святого мученика Нестора Літописця.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version