Загрожує довічне ув`язнення: в Києві затримали російського шпигуна, який «зливав» критично важливі дані ФСБ (ФОТО)

Співробітники Служби безпеки виявили та затримали в Києві агента Федеральної служби безпеки (ФСБ), який вів шпигунську діяльність, стежив за Третьої штурмовою бригадою та прагнув проникнути на оборонний завод
СБУ затримала у Києві агента ФСБ, який шпигував за Третьою штурмовою бригадою та хотів влаштуватися на оборонний завод. Фото - ГУ СБУ у м. Києві та Київській області

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на інформацію від СБУ, її співробітники затримали в Києві ще одного агента ФСБ, який збирав розвіддані щодо Збройних Сил та стратегічної інфраструктури України. Головною метою фігуранта було виявлення та передача ворогові координат запасних командних пунктів Третьої штурмової бригади та штабу Сухопутних військ ЗСУ.

Крім того, він передавав окупантам координати ключових енергетичних та теплогенеруючих підприємств, які забезпечують світло та опалення для більшої частини цивільної інфраструктури столиці. Кіберфахівці СБУ виявили, що його звіти до ФСБ містили інформацію про електростанції, магістральні лінії електропередач і котельні КП “Київтеплоенерго”.

агент фсб
Фото – ГУ СБУ у м. Києві та Київській області

Ці розвіддані дані були необхідні для ворога з метою готування нової серії ударів по військовим та критичним об’єктам України. За вказівкою російської спецслужби агент також намагався працевлаштуватися на оборонний завод у столичному регіоні, виславши своє резюме до кадрового відділу.

Після влаштування на посаду, злочинець мав намір збирати конфіденційну інформацію про види та кількість виробництва зброї на потужностях оборонного об’єкта. Однак співробітники СБУ виявили ворожі наміри, задокументували злочинну діяльність російського агента та затримали його під час виконання розвідувального завдання.

За інформацією слідства, затриманий – 52-річний мешканець столиці, якого восени 2023 року дистанційно звербував кадровий працівник ФСБ з Москви та Московської області. Комунікація з посадовцем російської спецслужби відбувалась через прокремлівський Телеграм-канал, а пізніше – в анонімному чаті популярного месенджера.

агент фсб
Фото – ГУ СБУ у м. Києві та Київській області

Зрадник обходив вулиці Києва та околиць, фотографуючи “потрібні” об’єкти для визначення локацій потенційних цілей для ворога. ФСБ перераховувала грошові “винагороди” на банківську картку агента за кожне виконане завдання.

Під час обшуків у його помешканні вилучено мобільний телефон з доказами листування з агресором та банківські картки, на які він отримував російські гроші. На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігуранта про підозру за статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зараз його тримають під вартою, а йому загрожує довічне ув’язнення. Комплексні заходи виконували співробітники СБУ в Києві та Київській області за керівництва Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що СБУ викрила в Києві диверсійну групу, яка готувала теракти на Київщині

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
Коментувати