Посмертне донорство як шанс на друге життя: за одну добу лікарі-трансплантологи врятували дванадцять людей

Протягом попередньої доби в столиці України відбулася унікальна подія - вісім успішних трансплантацій органів від двох донорів. У різних медичних закладах міста чотирьом пацієнтам були успішно пересаджені чотири нирки, дві печінки та два серця
Завдяки згоді на посмертне донорство лікарям вдалося врятувати дванадцятьох людей. Фото - МОЗ/Facebook

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на інформацію від МОЗ, медичний консиліум Олександрівської клінічної лікарні у Києві минулої суботи був змушений визнати смерть мозку у двох молодих людей, які постраждали від крововиливу в мозок. Незважаючи на всі зусилля лікарів, їх врятувати не вдалося. Родичі покійних надали згоду на посмертне донорство їхніх органів.

Єдина державна інформаційна система трансплантації визначила двох молодих чоловіків реципієнтами серця. Обидва пацієнти були пацієнтами Інституту серця МОЗ України. Трансплантологи працювали без перерви, проводячи дві життєво важливі операції.

Степан, 30-річний чоловік, чекав на пересадку серця протягом п’яти років, тоді як Роман, 23-річний, чекав практично рік. Роман служив у Збройних Силах України з 19 років і отримав важке поранення під час бойових дій на херсонському напрямку. Його вважали загиблим, але він дивом вижив і зумів дістатися до медичної допомоги. Обидва чоловіки щиро вдячні невідомому донору, обіцяючи жити не лише за себе, але й за нього.

Того ж дня ще чотири трансплантації органів відбулися у двох інших клініках столиці: у Національному науковому центрі хірургії та трансплантології імені Шалімова двом жінкам була пересаджена печінка, а двом іншим пацієнтам – нирки. Також у Київському міському центрі нефрології та діалізу відбулися дві трансплантації нирок.

Стан усіх пацієнтів після таких складних втручань залишається під контролем лікарів.

А в попередню ніч смерть мозку від інсульту була визнана у пацієнтки Броварської багатопрофільної клінічної лікарні. Згода родичів на посмертне донорство дала змогу медикам врятувати ще чотири життя. Команда трансплантологів Національного наукового центру хірургії та трансплантології ім. Шалімова працювала над цим протягом понеділка.

посмертне донорство
Команда лікарів-трансплантологів Фото – МОЗ/Facebook

Міністерство охорони здоров`я України висловили щирі співчуття та вдячність родинам померлих донорів за їхні важливі рішення, які допомогли зберегти інші життя.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Києві дитині зробили унікальну операцію

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *