Річниця Куренівської трагедії: в Києві вшановують пам’ять загиблих (ФОТО)

У столиці України 13 березня вшановують пам'ять тих, хто загинув унаслідок Куренівської трагедії, яка стала наслідком неефективності тоталітарної системи
13 березня в Києві вшановують пам’ять загиблих під час Куренівської трагедії – катастрофи, що стала наслідком неефективної тоталітарної системи. Фото - ЦДКФФА України

Як повідомляє «Kreschatic», 13 березня 1961 року, орієнтовно о 9:20 ранку, стався прорив дамби в Бабиному Яру, внаслідок чого маса глини та води затопила вулицю Кирилівську (тоді вул. Фрунзе). Куренівська трагедія призвела до загибелі пасажирів громадського транспорту, працівників трамвайного депо, перехожих та мешканців будинків.

Офіційно було визнано 145 загиблих, але за дослідженнями українських істориків реальна кількість жертв, до якої призвела Куренівська трагедія, може сягати 450 осіб.

За інформацією Інституту Національної пам’яті України, радянська влада ігнорувала попередження про небезпеку руйнування дамби, хоча ця загроза була відома принаймні за кілька місяців. Людям, які сигналізували про можливу трагедію, погрожували арештом. Після затоплення Куренівки транспортне сполучення з містом на кілька днів було припинено.

Куренівська трагедія
Пам’ятник працівникам трамвайного депо ім. Красіна, які загинули під час Куренівської трагедії. Фото – Wikipedia

Перше вшанування пам’яті загиблих унаслідок катастрофи відбулося у 1991 році за участю працівників КП “Київпастранс” біля Подільського трамвайного депо. Через три роки було встановлено пам’ятний знак, на якому викарбовані прізвища всіх загиблих.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що кияни скоро зможуть побачити оновлену Стратегію розвитку міста Києва

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *