В КМДА розповіли, що буде з Гостинним двором та іншими пам’ятками культури

Муніципальна влада активно працює над пошуком інноваційних рішень у галузі охорони та збереження культурної спадщини
Київ прагне знайти ефективні рішення в галузі охорони та збереження культурної спадщини. Фото - kyivcity.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», департамент охорони культурної спадщини КМДА розробляє міську програму на 2025-2027 роки та спільно з фахівцями вдосконалює законодавчі ініціативи для посилення відповідальності за пошкодження пам’яток. Про це, а також про те, що очікує Гостинний двір, розповіла заступниця голови КМДА Ганна Старостенко під час дискусії, присвяченої Міжнародному дню пам’яток та визначних місць.

Київ належить до міст з величезною культурною спадщиною, яка, на жаль, перебуває під загрозою знищення через війну. Тому ми робимо все можливе, щоб знайти нові ефективні рішення для збереження нашої спадщини культури та історії для майбутніх поколінь.

– підкреслила Ганна Старостенко.

Вона також зазначила, що в даний час Департамент активно працює над створенням нової міської програми “Охорона та збереження культурної спадщини м. Києва на 2025-2027 роки”.

Також необхідно внести зміни до законодавства про охорону пам’яток. Під час війни недобросовісні особи використовують ситуацію для пошкодження об’єктів культурної спадщини. Тому ми прагнемо посилити санкції, збільшивши штрафи та введення кримінальної відповідальності.

– пояснила заступниця голови КМДА.

Гостинний двір
Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко. Фото – kyivcity.gov.ua

Вона також розповіла, що місто спільно з фахівцями розробило ряд пропозицій і висловила надію, що разом із депутатами Верховної Ради буде прийнято відповідні законопроєкти.

Ганна Старостенко також зазначила, що одним із пріоритетних завдань для столиці є збереження Гостинного двору.

Київська громада протягом більш як 10 років боролася за передачу Гостинного двору в комунальну власність з метою проведення протиаварійних робіт та початку реставрації. Але перед початком повномасштабної війни будівлю передали Міністерству культури та інформаційної політики на баланс Національного заповідника “Софія Київська”.

– підкреслила вона.

Вона додала, що через відсутність державного фінансування аварійні роботи були призупинені, і тепер Гостинний двір знаходиться у стані руйнування. Це також створює загрозу для метрополітену, а відсутність фінансування може призвести до техногенних проблем через протікання води.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Києві стало на чотири пам`ятки природи більше: депутати ухвалили рішення

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
Коментувати