В Києві впроваджують унікальні ландшафтні рішення для збору та утилізації води

У Києві розпочали створення перших дощових садків – інноваційних ландшафтних рішень для збору та утилізації води, які мають вигляд квіткових клумб
У Києві почали створювати перші дощові садки. Фото - kyivcity.gov.ua

Незабаром такі дощові садки можна буде побачити у всіх районах столиці. Про це розповів заступник голови КМДА з питань самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

Як повідомляє «Kreschatic», такі садки – це елемент ландшафтного дизайну, призначений для збору і збереження води. Під час дощу частина води потрапляє саме у дощовий садок, а не в зливову каналізацію. Виглядає такий садок як заглиблена клумба, оточена вологолюбними та стійкими до спеки багаторічними рослинами.

У Києві ми розпочали створення дощових садків як пілотний проєкт. Наразі їх можна знайти у Подільському, Солом’янському та Оболонському районах. Незабаром вони з’являться в кожному районі міста.

– зазначив Володимир Прокопів.

дощові садки
Фото – kyivcity.gov.ua

Директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до змін клімату КМДА Олександр Возний зазначив, що дощові садки здатні поглинати, утримувати та фільтрувати до 90% води, що потрапляє на їхню поверхню. Таким чином, вони допомагають боротися з локальними затопленнями під час злив і слугують буфером для дощової води, якою живляться рослини в період посухи.

Основний принцип роботи садка полягає в тому, що вода з дахів і тротуарів збирається в резервуари, де вона проходить через очисні системи і може бути використана для живлення зелених насаджень. Рослини, висаджені в дощових садках, сприяють очищенню та зволоженню повітря, а також нормалізують локальний мікроклімат.

При створенні дощових садків ми обирали локації, що страждають від підтоплень. Дощові садки – це чудове рішення для адаптації міст до змін клімату вже сьогодні.

– пояснив Олександр Возний.

дощові садки
Фото – kyivcity.gov.ua

Окрім практичної користі, дощові садки є ще й естетичним доповненням міського середовища. За інформацією КО «Київзеленбуд», дощові садки не потребують складного обслуговування, а певні види рослин вимагають лише сезонного догляду.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що на Софійській площі в Києві відкрилася виставка «Маріуполь: 86 днів оборони»

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *