У Києві запроваджено новий порядок створення муралів на будівлях: що відомо

У Києві почав діяти новий порядок, що регулює створення муралів на будівлях та спорудах
Мурали на будівлях і спорудах Києва: київська влада розробила прозорий механізм їх створення та оформлення. Фото - zn.ua

Він забезпечує прозорий механізм оформлення міського середовища через нанесення монументальних розписів.

Головні аспекти нового порядку

Цей документ детально описує процес нанесення муралів у Києві, включаючи їх утримання, збереження та можливий демонтаж. Також визначено процедуру розгляду пропозицій щодо створення нових муралів та прийняття рішень з цього питання. Важливо, що новий порядок забороняє створення муралів на фасадах об’єктів культурної спадщини, а також тих, що містять заборонений законодавством контент або рекламу.

Коментарі з міської ради

Як повідомляє «Kreschatic», голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Київради Вікторія Муха наголосила, що Київ став першим містом, яке розробило зрозумілу та відкриту процедуру для ініціаторів створення муралів. Цей механізм допоможе захистити міський простір від хаотичного насичення монументальним мистецтвом, особливо на об’єктах культурної спадщини.

Мурал “Привид Києва”. Фото – armyinform.com.ua

Консультативно-дорадчий орган

Для розгляду пропозицій щодо створення муралів буде створено спеціальну комісію, до складу якої увійдуть 11 осіб, включаючи 5 представників міської влади та 6 незалежних експертів. Комісія враховуватиме різні аспекти кожної ініціативи, такі як мета та концепція, актуальність та соціальний вплив, вибір локації та погодження з місцевою громадою.

Професійний підхід до створення муралів

Вікторія Муха підкреслила важливість професійного підходу до погодження ескізів та локацій муралів. Останнім часом кількість ініціатив щодо створення монументальних розписів значно зросла, що вимагає ретельного розгляду кожного проєкту.

Рішення про затвердження нового порядку створення муралів було ухвалене на пленарному засіданні Київради 4 липня за підтримки 79 депутатів.

Також раніше ми писали про те, що в Києві хочуть затвердити нові правила утримання домашніх тварин: для чого це потрібно і як долучитися до ініціативи

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version