Зять глави Олімпійського комітету Росії та ще два спортсмени вирішили отримати громадянство США, щоб виступити на Олімпіаді

Три російські фехтувальники - Сергій і Віолетта Біда і Костянтин Лоханов - мають намір отримати громадянство США, щоб представляти національну збірну країни на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі
Сергій і Віолетта Біда (на фото) і колишній зять глави Олімпійського комітету Росії вирішили отримати громадянство США, щоб виступити за американську збірну на Олімпіаді. Фото - usatoday.com

Про це повідомила американська газета USA Today, інформує «Kreschatic».

За її даними, плани спортсменів підтримали Олімпійський та Паралімпійський комітети США, а також Асоціація фехтування США (USA Fencing), які написали листи на підтримку росіян. Глава USA Fencing заявив у листі, направленому в конгрес 5 січня, що три російські спортсмени «принесли себе в жертву» і «наразили своє життя на ризик», щоб виступати за команду США.

Адвокат Джек Вінер із Нью-Йорка, який представляє інтереси фехтувальників, повідомив, що юридична компанія Covington & Burling почала спілкуватися з конгресменами, щоб росіяни змогли отримати громадянство США. За словами адвоката, щоб спортсмени виступили на Олімпіаді у складі збірної США, конгресу потрібно ухвалити законопроект про надання їм американського громадянства, документ має підписати президент США Джо Байден.

Журналісти USA Today поговорили з 30-річним Сергієм та 29-річною Віолеттою Біда, які одружені майже два роки, у кафе на півночі Каліфорнії. У розмові з виданням Віолетта Біда сказала, що відчула свободу, коли вона ступила на американську землю. За її словами, пара готова представляти США на змаганнях. Спортсмени попросили не розголошувати їхнє точне місцезнаходження.

Раніше Сергій та Віолетта Біда після від’їзду з Росії стали фігурантами кримінальної справи про залишення військової частини. Вони числилися в «Динамо» та ЦСКА, які відносяться до Росгвардії та Міноборони РФ відповідно. МВС Росії оголосило спортсменів у розшук.

З 25-річним Костянтином Лохановим журналісти USA Today зустрілися у Сан-Хосе у Каліфорнії. Спортсмен у розмові з виданням виступив проти повномасштабного російського вторгнення в Україну: «Вони розпочали війну, вбиваючи народи та думаючи, що це нормально». Лоханов виїхав із Росії за день до вторгнення, після чого перебрався до США. Спортсмен розраховував, що разом із ним переїде його дружина, фехтувальниця Софія Позднякова, дочка голови Олімпійського комітету Росії Станіслава Позднякова, але вона відмовилася. У результаті вони розлучилися.

російські спортсмени
Костянтин Лоханов. Фото – usatoday.com

Раніше три російські фехтувальники підписали документи, що дозволяють їм виступати на внутрішніх американських турнірах, які організовує USA Fencing. Для цього вони зокрема заявили, що не підтримують вторгнення російських військ в Україну. У США усі троє займаються тренерською роботою.

Мати Сергія Біди Олена Гришина повідомила ТАРС, що не говорила із сином про те, що він хоче виступати за збірну США. «Я з ним не спілкувалася. Жодної інформації у мене немає», — сказала Гришина.

Олімпійські ігри в Парижі відбудуться з 26 липня по 11 серпня 2024 року.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що на Олімпіаді в Парижі буде повна заборона на участь російських та білоруських легкоатлетів

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *