На Олімпійських Іграх в Парижі зможуть виступати 40 російських спортсменів – МОК

Старший віце-президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Джон Коутс не знає, скільки російських спортсменів зможуть змагатися як нейтральні спортсмени на Олімпійських Іграх у Парижі, але вважає, що повідомлення про те, що їх кількість може бути близькою до позначки 40
На Паризьких іграх можуть виступати лише 40 російських спортсменів, каже старший віце-президент Міжнародного олімпійського комітету. Фото - sport-express.ua

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, відповідно до санкцій, запроваджених через російське вторгнення в Україну у 2022 році, для якого Білорусь виступила як плацдарм, МОК дозволяє лише деяким російським і білоруським спортсменам відправитись на Олімпійські Ігри 2024 та змагатися в Парижі під жорсткими обмеженнями.

Включення нейтральних спортсменів залишається спірним питанням. Так, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав грудневе рішення допустити їх «ганебним», а мер Парижа Анн Ідальго минулого тижня заявила, що сподівається, що вони не приїдуть.

Питання в тому, скільки з них візьмуть учать у змаганнях, тому що вони не будуть брати участь у командних видах спорту і не можуть виступати як Росія.

– сказав Коутс у недільному випуску сіднейської Daily Telegraph.

Я не знаю, але очевидно, що деякі спортсмени також можуть вирішити не їхати, якщо вони не можуть виступати за Росію. Можливо, я не правий, але мені здається, що я читав щось, що це може бути лише 40 спортсменів.

Олімпійські Ігри 2024
Джон Коутс, президент Міжнародної ради спортивного арбітражу (ICAS) і віце-президент МОК. Фото – Reuters

Нейтральні спортсмени змагатимуться лише в індивідуальних видах спорту без прапорів, емблем чи гімнів, а спортсмени, які активно підтримують війну в Україні, або є контрактниками російських чи білоруських військових, не допускаються.

Москва вже назвала обмеження «нелегітимними, несправедливими та неприйнятними», але представник олімпійської збірної Росії Станіслав Поздняков підтвердив, що її спортсмени не бойкотуватимуть Олімпійські Ігри 2024.

Через допінгові санкції, які не дозволили їм виступати під російським прапором, 335 спортсменів взяли участь у літніх Іграх у Токіо 2021 року як команда Олімпійського комітету Росії (ОКР), завоювавши 71 медаль. Білорусь відправила 101 спортсмена, які завоювали сім медалей.

З тих пір МОК призупинив діяльність ОКР за визнання регіональних Олімпійських рад на анексованих територіях України. Це рішення було підтримане Спортивним арбітражним судом (CAS) минулого місяця.

З 4600 спортсменів, які пройшли кваліфікацію на Ігри на момент грудневого рішення щодо нейтральних спортсменів, вісім були росіянами, а троє мали білоруські паспорти. Також понад 60 українців пройшли кваліфікацію.

Деякі види спорту, такі як кінний спорт, оголосили, що не допускатимуть до змагань жодного спортсмена з Росії та Білорусі, тоді як World Athletics має загальну заборону на участь російських і білоруських спортсменів з початку 2022 року.

Інші, такі як World Swimming і Міжнародна федерація тенісу (ITF), дозволять росіянам і білорусам змагатися згідно з обмеженнями МОК.

Російський тенісист Даніїл Мєдвєдєв, четверта ракетка світу, раніше цього місяця заявив, що з нетерпінням чекає змагань і буде дотримуватись всіх правил.

Олімпійські ігри в Парижі триватимуть з 26 липня по 11 серпня.

Також раніше ми писали про те, що російські та білоруські плавці можуть пропустити Олімпіаду через жорстку позицію Міжнародної федерації плавання

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *