МЗС Німеччини викликало посла Туреччини через «вовче вітання» турецького футболіста на Євро-2024

МЗС Німеччини повідомило 4 липня, що викликало посла Туреччини
МЗС Німеччини викликало посла Туреччини через те, що Меріх Демірал на Євро-2024 показав ультранаціоналістичне «вовче вітання». Фото - Spiegel

Як господарі Євро-2024 ми хочемо, щоб спорт об’єднував.

– йдеться у повідомленні міністерства в соцмережі X.

Як повідомляє «Kreschatic», виклик посла пов’язують із тим, що турецький футболіст Меріх Демірал імітував пальцями форму вовчої голови після того, як забив гол під час матчу проти Австрії на чемпіонаті Європи з футболу 2 липня.

Показаний жест асоціюють із «Сірими вовками», ультранаціоналістичним молодіжним відділенням Партії націоналістичного руху Туреччини. Жест заборонено в Австрії, групу «Сірі вовки» заборонено в різних країнах світу, наприклад, у Франції. У Німеччині «вовче вітання» не заборонено, при цьому правоохоронці ведуть спостереження за групою.

Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер розкритикувала жест Меріха Демірала.

Символам турецьких правих екстремістів не місце на наших стадіонах. Використання чемпіонату Європи з футболу як платформи для расизму абсолютно неприйнятне. Ми очікуємо, що УЄФА розслідує цю справу та розгляне можливість застосування санкцій.

– заявила вона у соцмережі X 3 липня. Того ж дня УЄФА розпочав справу проти Меріха Демірала. Сам футболіст після цього написав в інстаграмі: «Як щасливий той, хто може назвати себе турком» — це фраза Ататюрка, яка є популярною у турецьких націоналістів.

Посла Туреччини викликали до МЗС Німеччини наступного дня після того, як у МЗС Туреччини викликали німецького посла, зазначає Reuters. Через ситуацію з Деміралом МЗС Туреччини звинуватило владу Німеччини в ксенофобії і назвало розслідування УЄФА неприйнятним. Влада Туреччини заявила, що показаний жест – історичний і культурний символ, який не спрямований проти будь-кого.

За даними джерел німецького телеканалу NTV, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган приїде до Німеччини на матч чвертьфіналу Євро-2024, в якому зустрінуться збірні Туреччини та Нідерландів. Матч пройде 6 липня у Берліні. Задля цього Ердоган відмінив заплановану поїздку до Азербайджану. Посольство Туреччини в Берліні підтвердило ці повідомлення, але заявило, що не знає про офіційну програму Ердогана, пише Reuters.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Девід Бекхем стане обличчям китайського техногіганта AliExpress на час Євро-2024

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *