Більшість російських спортсменів, яких допустили до Олімпіади підтримують війну в Україні – звіт Global Rights Compliance

За даними правозахисної групи, більше половини російських і білоруських спортсменів, яким дозволено брати участь у паризькій Олімпіаді, мають зв’язки з військовими відомствами або висловлюють підтримку війни в Україні
У звіті неурядової організації Global Rights Compliance стверджується, що 33 з 59 спортсменів порушили правила МОК щодо війни в Україні. Фото - rbc.ua

Загалом 33 із 59 спортсменів порушили вказівки Міжнародного олімпійського комітету щодо участі в Іграх, йдеться у 223-сторінковому звіті Global Rights Compliance у Гаазі.

Як повідомляє «Kreschatic», Уейн Джордаш, президент організації та юрист-правозахисник, який також є частиною консультативної групи, створеної для допомоги українським правоохоронним органам у розслідуванні військових злочинів, сказав, що МОК у червні отримав його лист, у якому висловлювалося занепокоєння, але не обговорював це питання по суті і проігнорував ще два наступних листа.

За його словами, МОК «фактично відмиває свою спортивну позицію», не застосовуючи належним чином встановлені ним правила, які регулюють, які російські чи білоруські спортсмени можуть змагатися в Парижі. «Якби вони самі не виступили з цими принципами і не просували їх, то позиція МОК була б менш кричущою», — сказав Джордаш.

У своїй заяві МОК зазначив, що «не може коментувати окремі випадки та рішення комісії з розгляду відповідності індивідуальних нейтральних спортсменів». Учасники були перевірені відповідно до керівних принципів комітету щодо відбору російських і білоруських спортсменів у Парижі, повідомили в МОК.

Global Rights Compliance надіслала свій звіт усім 15 головним спонсорам Олімпійських ігор, які відкриються 26 липня, закликаючи їх зайняти чітку позицію, чинити тиск на МОК або переглянути своє спонсорство Ігор, сказав Джордаш.

«Якщо ви є спонсором, ви пов’язані з діяльністю МОК, а міжнародне право та керівні принципи ООН щодо бізнесу та прав людини стверджують, що ви повинні застосувати важелі впливу, щоб покращити ситуацію», сказав він.

У звіті згадується, що 12 спортсменів мають зв’язки з військовими та силами безпеки через такі органи, як Центральний спортивний клуб армії або ЦСКА, установа, підпорядкована Міністерству оборони Росії. Було виявлено, що 13 осіб «лайкають» або ретвітують провоєнні чи антиукраїнські пости в соціальних мережах.

Минулого тижня МОК визнав 59 російських і білоруських спортсменів, які були запрошені на змагання в Парижі, нейтральними, і заявив, що ще 28 відхилили пропозицію. У повідомленні сказано, що комісія з перевірки ухвалила рішення за допомогою нової інформації, «зокрема, офіційних списків спортсменів, пов’язаних зі спортивними клубами військових і силових структур, опублікованих на офіційних веб-сайтах Росії та Білорусі».

Після того, як у лютому 2022 року президент Росії Володимир Путін віддав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну, МОК засудив агресію та заборонив Росії та Білорусі проводити міжнародні спортивні змагання та надсилати на них команди, які представляють країни. Він також заборонив їхні національні прапори, гімни чи спортивні кольори на заходах і відмовився акредитувати урядовців.

Комітет поставив умови для окремих спортсменів з Росії та Білорусі змагатися як «нейтральні» учасники за умови, що вони не беруть участі в «активній підтримці війни в Україні». У грудні минулого року стосовно паризьких Олімпійських ігор було зазначено, що спортсмени не допускаються, якщо вони працюють за контрактом з російськими чи білоруськими військовими чи службами національної безпеки.

МОК повідомив, що на Іграх у Токіо 2021 року брали участь 330 росіян і 104 білоруси.

У жовтні МОК призупинив діяльність Олімпійського комітету Росії за включення до його складу спортивних організацій з регіонів України, окупованих військами Путіна.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що російська пропаганда використала Тома Круза для дискредитації Олімпійських Ігор в Парижі

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *