Байден готує «величезний» пакет допомоги Україні

Байден готує новий пакет допомоги Україні. Фото - telegraph.co.uk

За інформацією різних джерел, президент Сполучених Штатів Америки висловлює бажання вирішити питання військової допомоги Україні до найближчих виборів через незгоду республіканців, які залишаються скептичними та створюють труднощі.

Джо Байден активно розглядає законопроект, спрямований на надання фінансової підтримки Україні під час воєнних подій перед президентськими виборами. Він намагається вибрати на цей випадок стратегію, яка б дозволила уникнути конфронтацій з республіканцями.

Як повідомляє «Kreschatic», з посиланням на The Telegraph, Білий дім вивчає можливість звернення до Конгресу з проханням виділити значний фінансовий пакет для підтримки України як у справі зброї, так і гуманітарної допомоги. Це робиться на тлі обриву переговорів через витрати, які можуть вплинути на політичний престиж президента у наступних рокових виборах.

Останнім часом війна в Україні стала основним розбіжністю серед конгресменів-республіканців, що призвело до затримки звернення Байдена щодо виділення пакету допомоги в розмірі 24 мільярдів доларів. Лідери НАТО та президент України Володимир Зеленський виразили занепокоєність можливим припиненням підтримки з боку Сполучених Штатів, що змусить європейські країни компенсувати дефіцит коштів, необхідних для ведення війни, що становить приблизно 2,7 мільярдів доларів щомісяця та покладатися на власні резерви в зброї.

Деякі посадовці вважають, що прийняття одноразового великого пакету фінансування, імовірно розміром до 100 мільярдів доларів, може забезпечити адміністрації Байдена оптимальні можливості для забезпечення фінансування війни до виборів у листопаді наступного року.

За словами одного з джерел, що має інформацію про обговорення, ідею великого пакету рішуче підтримують прихильники України в адміністрації, які бажають однозначного прийняття законопроекту, щоб уникнути непотрібних дискусій до наступних виборів. Цей хід міг би допомогти уникнути подальших дебатів у Конгресі щодо видатків на Україну в майбутньому році. Лідери Республіканської партії, включаючи Дональда Трампа та двох інших головних кандидатів на посаду президента, висловлювали критику в адресу Байдена через збільшення видатків на зовнішні потреби, наголошуючи на внутрішніх пріоритетах.

Останні опитування свідчать, що багато виборців розділяють цю точку зору. За опитуванням Reuters/Ipsos, опублікованим в четвер, 41 відсоток усіх виборців підтримують поставку зброї США Україні, порівняно з 46 відсотками у травні. Підтримка серед демократів також зменшилася на дев’ять пунктів до 52 відсотків.

Нещодавні розбіжності щодо видатків в Палаті представників призвели до відставки спікера-республіканця Кевіна Маккарті. За словами інсайдерів, цей крок може ускладнити спроби Байдена надалі вимагати періодичних доповнень до фінансових видатків, що змусить змінити стратегію.

Представник адміністрації США повідомив The Telegraph, що Білий дім ще не прийняв остаточного рішення щодо обсягу фінансового пакету та його вартості, із врахуванням очікуваних змін у Конгресі після виборів, які відбудуться найближчими днями. Однак він зазначив, що великий пакет фінансування війни до листопада 2024 року є однією з можливих альтернатив, які розглядаються.

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *