Путін прибув до «друга Сі» на знак безмежного партнерства

Президент Росії Володимир Путін прибув до Пекіна у вівторок, щоб зустрітися з президентом Китаю Сі Цзіньпіном під час візиту, який включає широкі кола відвідувачів, метою якого є демонстрація довіри та «безмежного» партнерства між країнами, незважаючи на те, що в Україні вирує війна
Путін прибув до столичного міжнародного аеропорту Пекіна для участі в Третьому форумі «Один пояс, один шлях» у Пекіні. Фото - reuters.com

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, у своїй другій відомій поїздці за кордон після того, як у березні Міжнародний кримінальний суд (ICC) у Гаазі видав на нього ордер на арешт, Путін і його оточення прилетіли до міжнародного аеропорту Пекіна у вівторок вранці.

Його привітав міністр торгівлі КНР Ван Вентао.

Це також перша офіційна поїздка глави Кремля за межі колишнього Радянського Союзу цього року після відвідин Киргизстану, колишньої радянської республіки, на початку цього місяця.

МКС, який звинуватив Путіна в незаконній депортації дітей з України, зобов’язує 123 країни-учасниці суду заарештувати Путіна та передати його до Гааги для суду, якщо він ступить на їх територію. Ні Киргизстан, ні Китай не є членами МКС, створеного для переслідування військових злочинців.

Востаннє Сі бачив свого «любого друга» в Москві лише через кілька днів після того, як на нього було видано ордер. Тоді Сі запросив Путіна відвідати третій форум «Один пояс, один шлях» у Пекіні, форум міжнародного співробітництва, який підтримує китайський лідер.

У вівторок Путін візьме участь у офіційному прийомі під час відкриття форуму, організованому Сі Цзіньпіном, і поспілкується з лідерами В’єтнаму, Таїланду, Монголії та Лаосу, повідомляють російські ЗМІ.

Як головний гість форуму, Путін виступить після Сі в середу і зустрінеться з президентом Китаю для двосторонніх переговорів пізніше того ж дня.

Пекін відкинув критику Заходу щодо свого партнерства з Москвою, навіть коли війна в Україні не демонструвала жодних ознак припинення, наполягаючи на тому, що їхні зв’язки не порушують міжнародних норм, і Китай має право співпрацювати з будь-якою країною, яку він вибере.

Востаннє Путін відвідав Китай на зимових Олімпійських іграх у Пекіні в лютому 2022 року, коли Росія та Китай оголосили про «безмежне» партнерство за кілька днів до того, як президент Росії направив десятки тисяч військових в Україну.

Це буде третя участь Путіна у форумі «Один пояс, один шлях», який триватиме до середи. Він був присутній на двох попередніх форумах у 2017 та 2019 роках.

Форум зосереджується на ініціативі «Один пояс, один шлях», грандіозному плані, започаткованому Сі десять років тому, який, як він сподівається, побудує глобальну інфраструктуру та енергетичні мережі, що з’єднають Азію з Африкою та Європою через сухопутні та морські маршрути.

Путін високо оцінив цю ініціативу, заявивши, що це платформа для міжнародної співпраці, де «ніхто нікому нічого не нав’язує».

З початку війни в Україні Росія зміцнила свої енергетичні зв’язки з Китаєм на знак їхньої економічної співпраці.

Росія експортує до Китаю близько двох мільйонів барелів нафти на день, що становить понад третину її загального експорту сирої нафти. Москва також планує побудувати другий газопровід до Китаю.

Поїздка не є “повноцінним двостороннім” візитом, а здійснена на полях міжнародної конференції, зазначають у Кремлі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Путін відвідає Китай, щоб поглибити «безмежне» партнерство з Сі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *