Нова тактика Кремля: масове втручання в вибори по всьому світу і підрив демократій

Згідно з розсекреченою телеграмою Державного департаменту, оприлюдненою в п’ятницю, тривалі зусилля Росії послабити світові демократії розширилися в останні роки, щоб посіяти громадські сумніви щодо чесності виборів
Кремль розширює свої довгострокові зусилля, спрямовані на послаблення демократій у світі. Фото - glavcom.ua

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Washington Post, у телеграмі говориться, що розвідувальне співтовариство США знайшло докази того, що російські спецслужби доклали узгоджених зусиль для підриву віри в процес голосування щонайменше в дев’яти країнах, включаючи Сполучені Штати, між 2020 і 2022 роками.

Протягом цього періоду розвідувальне співтовариство також виявило, що в 17 країнах спостерігався «менш виражений рівень» активності російських соціальних мереж та інших «повідомлень», спрямованих на посилення існуючих внутрішніх наративів, які ставлять під сумнів чесність виборів.

Примітно, що в документі сказано, що не вистачає доказів того, що уряд Китаю робить чи збирається робити так само.

За словами високопоставленого чиновника Державного департаменту на умовах анонімності, цю телеграму, датовану середою, мають надати урядам понад 100 демократичних країн, пише WP. Американські дипломати та співробітники розвідки планують зустрітися з країнами-партнерами, щоб детально розповісти про загрози їхнім виборчим системам з боку Росії, потенційно з метою спонукати інші країни вислати російських дипломатів або вжити інших заходів для боротьби з цими зусиллями.

Наші дані свідчать про те, що Росія зосереджена на проведенні операцій, щоб порушити довіру суспільства до чесності виборів, і що вони роблять це в глобальному масштабі

– сказав високопоставлений співробітник розвідки США, також виступаючи на умовах анонімності.

Наша інформація вказує на те, що високопоставлені російські урядовці, включно з Кремлем, бачать цінність такого типу операції впливу та сприймають її як ефективну для підриву довіри до результатів і легітимності обраного уряду.

У телеграмі наводився приклад одних виборів 2020 року в невідомій європейській країні, де ФСБ таємно намагалася через довірених осіб залучити агітаторів для залякування працівників кампанії, організувала протести в день виборів і саботувала голосування за кордоном.

Під час виборів 2022 року в невідомій країні Південної Америки, як сказано в телеграмі, Росія використовувала Telegram, щоб поширювати неправдиві відомості про ймовірне шахрайство, а російські «тролі» використовували численні платформи соціальних мереж, щоб «посилити занепокоєння щодо нестабільності після виборів».

У телеграмі не згадувалися конкретні країни, і офіційні особи не надавали подальших подробиць, посилаючись на бажання працювати безпосередньо з урядами для вирішення проблем.

Посол Росії в США Анатолій Антонов заявив, що «нас не дивують такі інсинуації».

У заяві, опублікованій у суботу в Telegram, він сказав, що «виставляючи нашу країну супротивником, Білий дім демонструє незацікавленість у прагматичній співпраці для вирішення загальних проблем, з якими стикається все людство». Вашингтон своєю безрозсудною політикою загнав російсько-американські відносини в глухий кут».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Європі заявляють про неможливість відновлення енергетичних зв’язків з Росією

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *