Як раніше вже не буде: в Європі заявляють про неможливість відновлення енергетичних зв’язків з Росією

Після повномасштабного вторгнення в Україну Європа скоротила свою залежність від російських енергоносіїв
Німеччина та Великобританія не бачать повернення до колишніх енергетичних зв'язків з Росією. Фото - energysecurityua.org

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на заяви німецьких і британських чиновників, навіть якби Росія закінчила війну в Україні і в Москві змінився режим, торговельні відносини між Європою та її колишнім провідним постачальником енергії не відновилися б.

Ці стосунки закінчилися назавжди

– заявив Мігель Бергер, посол Німеччини у Великій Британії, на Форумі енергетичної розвідки в Лондоні в середу.

Повернення не буде

– сказав в свою чергу міністр енергетичної безпеки та вуглецевої нейтральності Великобританії Грем Стюарт.

Як пише Bloomberg, після повномасштабного вторгнення в Україну Європа скоротила свою залежність від російських енергоносіїв. Торік регіон запровадив заборону на імпорт вугілля та нафти з Росії. Постачання природного газу також значно скоротилося: газопровід Nord Stream спочатку був зупинений Росією, а потім пошкоджений підводними вибухами. Зараз Росія забезпечує менше 10% енергопостачання регіону порівняно з більш ніж третиною до війни.

Для Великої Британії це не є великою зміною, оскільки, згідно з парламентським звітом, у 2021 році Росія постачала до країни лише 4% газу та 9% нафти. Для Німеччини це стало великим потрясінням, позбавивши країну приблизно половини запасів газу.

Ситуація дуже складна. Ціни на газ залишаться вищими, ніж до російської війни, створюючи постійний тиск на Німеччину та її промисловість

– сказав Бергер.

Імпорт трубопровідного газу з Росії був здебільшого припинений, але поставки скрапленого газу зросли після вторгнення в Україну. Іспанія, Франція та Бельгія були серед країн, які збільшили закупівлі скрапленого газу з Росії, тоді як Великобританія заборонила цей імпорт, а Німеччина не робить цього і без офіційного ембарго.

Ці поставки також будуть поступово припинені по всій Європі, оскільки континент продовжує свої зусилля з диверсифікації своїх джерел газу, впевнений Бергер.

Нещодавній витік газу з газопроводу в Балтійському морі, який розглядається як навмисна диверсія, є нагадуванням про ризики для постачання енергії в Європі. Стюарт сказав, що Сполучене Королівство зосереджується на безпеці та співпрацює з іншими членами НАТО для захисту інфраструктури.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ціни на нафту впали після заяви Саудівської Аравії

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *