В Словаччині затвердили новий уряд на чолі з прем’єром-популістом, який виступає проти України

У середу президентка Словаччини Зузана Чапутова затвердила новий уряд на чолі з колишнім прем’єр-міністром-популістом, який готовий припинити військову допомогу країні Україні, яка бореться з вторгненням Росії
В Словаччині склав присягу новий кабінет міністрів на чолі з Робертом Фіцо, який виступає проти підтримки України. Фото - 24.tv

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на AP, Роберт Фіцо повернувся до влади та вчетверте обійняв посаду прем’єр-міністра після того, як його ліва партія «Smer» («Напрямок») перемогла на парламентських виборах у Словаччині 30 вересня.

Партія отримала 42 місця в 150-місцевому парламенті після проведення кампанії на проросійській та антиамериканській платформі.

Фіцо сформував парламентську більшість, підписавши угоду про створення коаліційного уряду з лівою партією «Hlas», або «Голос», і ультранаціоналістичною Словацькою національною партією.

«Глас» на чолі з колишнім заступником Фіцо в «Smer» Петером Пеллегріні отримав 27 місць. Пеллегріні розійшовся з Фіцо після того, як заплямований скандалом «Smer» програв попередні вибори в 2020 році.

Пеллегріні змінив Фіцо на посаді прем’єр-міністра після того, як він був змушений піти у відставку після великих антиурядових вуличних протестів, спричинених вбивством у 2018 році журналіста Яна Куцяка та його нареченої.

Возз’єднання Фіцо і Пеллегріні стало ключовим для створення нового уряду. Третій партнер, Словацька національна партія, є явною проросійською групою – вона отримала 10 місць у законодавчому органі.

Перемога Фіцо може означати драматичний поворот у зовнішній політиці країни та може порушити крихку єдність у Європейському Союзі та НАТО.

Фіцо матиме першу можливість представити свої погляди на дводенному саміті лідерів ЄС у Брюсселі, який відкривається в четвер.

Словаччина, країна з населенням 5,5 мільйона людей, досі була рішучою прихильницею України після вторгнення Росії в лютому минулого року, даруючи зброю та відкриваючи кордони для біженців, які тікають від війни.

Коли Фіцо був прем’єр-міністром у 2006-2010 роках і знову в 2012-2018 роках, він був кар’єрним дипломатом на посаді міністра закордонних справ.

Цього разу він зупинив свій вибір на своєму вірному прибічнику та заступнику в «Smer» Юрію Бланару, який раніше був головою регіонального уряду, але не має досвіду дипломатії. Також Фіцо пообіцяв проводити «суверенну» зовнішню політику.

Він виступає проти санкцій ЄС щодо Росії, сумнівається в тому, чи зможе Україна витіснити російські війська, які вторглися, і хоче заблокувати Україні вступ до НАТО. Він запропонував, щоб замість надсилання зброї Києву ЄС і Сполучені Штати використовували свій вплив, щоб змусити Росію та Україну укласти компромісну мирну угоду.

Фіцо повторив заяви президента Росії Володимира Путіна про те, що українською державою керує нацистський режим, від якого етнічним росіянам на сході країни потрібен захист.

Новий уряд ще не опублікував свою політичну програму, але Фіцо вже припустив, що вона включатиме жорстку позицію проти міграції та неурядових організацій, які отримують фінансування з-за кордону.

Ряд нових міністрів були пов’язані з кампаніями з дезінформації або відомі поширенням неправдивих новин, включно з міністром культури Мартіною Сімковіковою, висунутою Словацькою національною партією.

Відколи попередній уряд прийшов до влади у 2020 році після кампанії проти корупції, десятки високопосадовців, поліцейських, суддів, прокурорів, політиків і бізнесменів, пов’язаних із «Smer», були звинувачені та засуджені за корупцію та інші злочини.

Минулого року самого Фіцо та його колишнього міністра внутрішніх справ Роберта Калінака висунули кримінальні звинувачення за створення злочинної групи та зловживання владою. Калінак – міністр оборони в новому уряді.

Відомий своїми тирадами проти журналістів, Фіцо виступав проти імміграції та прав ЛГБТК+ і погрожував звільнити слідчих з Національного кримінального агентства та спеціального прокурора, який займається найсерйознішими злочинами та корупцією.

Критики Фіцо стурбовані тим, що його повернення до влади може змусити Словаччину відмовитися від свого курсу, слідуючи шляхом Угорщини за часів прем’єр-міністра Віктора Орбана.

Окрім посади прем’єр-міністра, у кабінеті міністрів «Smer» Фіцо має ще шість інших міністрів. Глас отримує сім, а Словацька національна партія – три.

Нагадаємо, раніше ми писали про нову тактику Кремля: масове втручання в вибори по всьому світу і підрив демократій

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *