Фактор Угорщини: як Орбан може вплинути на допомогу Україні і чого чекати від саміту ЄС

Ще відносно недавно, якби хтось із лідерів Європейського Союзу публічно назвав прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана «диктатором», це викликало б сміх
Після щирого рукостискання з Путіним Орбан їде на саміт ЄС щодо України. Фото - ТСН.ua

Зараз вже всім не до сміху, пише в своєму матеріалі The Washington Post, повідомляє «Kreschatic». Це підтвердило рукостискання Орбана минулого тижня з президентом Росії Володимиром Путіним, який став головним ворогом ЄС після вторгнення в Україну.

І оскільки 27 лідерів ЄС збираються на свій традиційний осінній саміт у Брюсселі в четвер, участь президента України Володимира Зеленського, який приєднається по відеозв’язку, лише посилить увагу до Орбана, зазначає видання.

Деякі лідери безпосередньо обговорять «дуже негативні наслідки» зустрічі Орбана з Путіним. Дехто скаже це дуже прямо

сказав дипломат, який побажав залишитися невідомим через делікатність питання.

Інший високопоставлений дипломат з країни-члена ЄС сказав:

Угорщина є ускладнюючим фактором у будь-якій дискусії про підтримку та допомогу (Україні). Це не є секретом для всіх. Ми не повинні бути дипломатичними щодо цього

– сказав він, також бажаючи залишитися анонімним через делікатність питання.

І Орбан не дав про себе забути на початку цього тижня, коли порівняв ЄС, який щедро виділив Угорщині мільярди євро після того, як вона вийшла з-під радянського панування, із самими колишніми комуністичними лідерами Москви.

З’являються речі, які нагадують нам про радянські часи. На щастя, Брюссель – не Москва. Москва була трагедією. Брюссель — це просто погана сучасна пародія

– сказав Орбан.

Подібні розмови вітали з іншого боку Атлантики, де колишній президент США Дональд Трамп кілька разів хвалив угорського лідера в останніх виступах, пише WP.

Орбан був першим лідером ЄС, який підтримав Трампа, коли той балотувався на пост президента в 2016 році. Нещодавно він сказав, що колишній американський президент є єдиною людиною, яка може припинити війну Росії в Україні.

Його коментарі не викликали сміху в штаб-квартирі ЄС у Брюсселі. Крім того Орбан може мати нового союзника за столом саміту в четвер, коли лівий популіст Роберт Фіцо представлятиме Словаччину на посаді прем’єр-міністра після перемоги його партії на виборах минулого місяця.

Як і Орбан, Фіцо не жалкує компліментів на адресу Росії та ставить під сумнів тривалу серію санкцій, пов’язаних з війною, накладених на Москву. Він підняв ставки під час виборчої кампанії у своїй країні, коли, в явній суперечності з політикою та обіцянками ЄС, Фіцо пообіцяв припинити військову підтримку Словаччини для України.

Щоб було зрозуміло, я не буду голосувати за жодні санкції проти Росії, якщо ми не матимемо на столі аналіз їх впливу на Словаччину

– сказав Фіцо, стверджуючи, що попередні санкції завдали шкоди його країні.

Це приємні слова для Орбана, оскільки він може втратити свого найбільшого союзника в блоці – націоналістичний уряд Польщі. Опозиція, очолювана колишнім президентом Ради ЄС Дональдом Туском, перемогла на національних виборах у Польщі 15 жовтня і тепер прагне повернути націю в центр формування політики ЄС, руйнуючи більшу частину існуючого політичного альянсу з Орбаном, відзначає The Washington Post.

Для України це важливо тому, що Орбан може блокувати будь-які питання, починаючи від фінансової підтримки та поставок зброї до потенційного членства України в блоці, використовуючи положення про одностайність.

Однак поки що європейські дипломати стверджують, що різкі висловлювання Орбана за межами саміту рідко перетворюються на непримиренність за зачиненими дверима. З початку війни в лютому 2022 року 27 країн трималися разом, навіть якщо деякі пакети санкцій були уповільнені додатковими вимогами Орбана, резюмує WP.

Кожного разу, коли мене охоплює похмурий настрій щодо цього питання, ми повинні сказати, що, незважаючи на Угорщину, ми змогли як союз зробити масштабні кроки

– сказав високопоставлений дипломат з країни ЄС.

Але це продовжує бути важкою роботою, і іноді атмосфера стає неприємною

– додав він.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що міністри закордонних справ ЄС на зуcтрічі в Люксембургу підтвердять підтримку України

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *