Війна в Ізраїлі: припинення вогню, візит Блінкена до Іраку, чергові погрози Хезболли

Ізраїль припинив вогонь на півночі Гази на два дні поспіль, щоб створити безпечний прохід для мирних жителів, щоб вони рухалися на південь
Катерина Ткач 690 Коментувати
Солдати ЦАХАЛу діють у секторі Газа. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», про це заявив представник військових CNN у неділю під час гуманітарної паузи. «Вчора та сьогодні, протягом багатьох годин із попереднім повідомленням і попередженням, ми сприяли, ми припинили вогонь у певних районах північної Гази, яка є головною зоною бойових дій, і ми закликали палестинців рухатися на південь», — сказав підполковник Джонатан Конрікус.

Держсекретар США Ентоні Блінкен здійснив несподіваний візит до Іраку в неділю після своєї попередньої поїздки на Західний берег і короткої зупинки на Кіпрі. Прем’єр-міністр Іраку Мохамед Шиа ас-Судані зустрівся з держсекретарем США, повідомили в офісі прем’єр-міністра, повідомляє Agence France-Presse. Це відбувається в той момент, коли американські війська в регіоні стикаються зі сплеском атак з боку збройних формувань союзників Ірану в Іраку та інших місцях. Збройні сили США збили ще один ударний безпілотник у неділю, який націлився на американські війська та війська коаліції поблизу їхньої бази в сусідній Сирії, повідомив американський чиновник. На Західному березі річки Йордан ні Блінкен, ні президент Палестини Махмуд Аббас не розмовляли перед камерами, і їхня зустріч завершилася без будь-яких публічних коментарів.

У неділю Блінкен зустрівся з президентом Кіпру Нікосом Христодулідесом, щоб обговорити морський коридор допомоги від острова до Гази. Їхня розмова включала «спеціалізований односторонній морський коридор постійного потоку гуманітарної допомоги з Кіпру до цивільних осіб у Газі», – сказав речник кіпрського уряду Константінос Летімбіотіс.

У новому інтерв’ю CNN королева Йорданії Ранія розкритикувала накази Ізраїлю про евакуацію палестинців, які проживають у Секторі Газа. Вона сказала: «Накази про евакуацію розсилають онлайн або по телебаченню, знаючи, що в Газі немає електрики з початку цієї війни… [Вони], я не вірю, що підуть на користь мирним жителям Гази. Не вони є цільовою аудиторією, а решта світу».

Загалом 48 об’єктів, що належать агентству ООН у справах палестинських біженців, були пошкоджені в Газі з 7 жовтня. В оновленому звіті, опублікованому в неділю, БАПОР додало, що майже 1,5 мільйона людей були переміщені через Газу з початку війни майже місяць тому.

“Хезболла” заявила, що в неділю випустила декілька ракет “Град” по місту Кір’ят-Шмона на півночі Ізраїлю у відповідь на ізраїльський удар на півдні Лівану, в результаті якого, за її словами, були вбиті жінка і троє дітей, повідомляє Reuters. У своїй заяві ліванське бойове угруповання заявило, що напад став відповіддю на «огидний і жорстокий злочин» Ізраїлю. Троє дітей та їхня бабуся були вбиті під час ізраїльського удару, заявив законодавець Хезболли з цього району, назвавши напад «небезпечною подією», яке матиме наслідки. «Ворог заплатить ціну за свої злочини проти мирних жителів», — сказав Reuters законодавець Хасан Фадлаллах, додавши, що дітям було від 8 до 15 років.

Палестинська телекомунікаційна компанія Paltel повідомила, що Ізраїль знову відключив інтернет і телефонні лінії в Газі в неділю ввечері. У заяві Paltel йдеться: «Ми з жалем повідомляємо про повне припинення зв’язку та інтернет-послуг у Газі після того, як ізраїльська сторона відключила сервери». Незабаром після відключення електроенергії Ізраїль почав інтенсивне бомбардування Гази та інших прилеглих зон на півночі смуги. Відключення було підтверджено монітором підключення NetBlocks.

Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) виступила із закликом терміново розширити доступ до Гази, оскільки запаси продовольства «небезпечно низькі». У заяві в неділю голова ВПП Сінді Маккейн сказала: «Зараз батьки в Газі не знають, чи зможуть вони прогодувати своїх дітей сьогодні і чи доживуть вони до завтрашнього дня».

Читайте також: Війна в Ізраїлі: протести проти Нетаньяху, Туреччина відкликає посла, заяви Блінкена і Байдена

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *