Росія заявила про пошкодження її телекомунікаційного кабелю в Балтійському морі

Російський волоконно-оптичний кабель у Балтійському морі був пошкоджений минулого місяця лише за 28 км від того місця, де незабаром після цього був пошкоджений газопровід Balticconnector, що з’єднує Фінляндію та Естонію
Катерина Ткач 544 Коментувати
Росія каже, що телекомунікаційний кабель був пошкоджений минулого місяця безпосередньо перед пошкодженням Балтійського газопроводу. Фото - energiaitalia.news

Про це повідомила у вівторок російська державна компанія «Ростелеком», інформує «Kreschatic».

Фінська поліція вважає, що пошкодження газопроводу Balticconnector було спричинено китайським контейнеровозом, який тягнув якір по морському дну, але не прийшла до висновку, чи це був нещасний випадок чи навмисна дія.

Безпека підводних кабелів і трубопроводів у Балтиці стала головною проблемою на тлі війни в Україні, особливо після підриву російського газопроводу Nord Stream минулого року. Слідчі ще не встановили, хто винний.

У заяві «Ростелеком» не прокоментував причину «аварії» з оптоволоконним кабелем, який з’єднує російський балтійський анклав Калінінград з рештою країни. Однак він зазначив близькість інциденту до пошкодженого газопроводу Balticconnector з точки зору як географії, так і часу.

7 жовтня 2023 року о 23:30 (мск) зафіксовано пошкодження оптоволоконного кабелю компанії “Ростелеком” в Балтійському морі. Місце пошкодження кабелю знаходиться в 28 км від пошкодженої ділянки газопроводу Balticconnector 8 жовтня.

– йдеться в повідомленні.

Фінська поліція, яка веде розслідування трубопроводу, назвала контейнеровоз NewNew Polar Bear під прапором Гонконгу головним підозрюваним у пошкодженні газопроводу. Поруч було знайдено великий якір, і дослідники вважають, що трубу пошкодили, коли корабель тянув його по дну моря.

Оператор Gasgrid заявив, що трубопровід може бути виведено з експлуатації до квітня або довше. Китай заявив, що готовий надати необхідну інформацію відповідно до міжнародного права.

Два інші балтійські телекомунікаційні кабелі, що з’єднують Естонію з Фінляндією та Швецією, також були пошкоджені 7 і 8 жовтня.

У заяві «Ростелекома» йдеться, що спеціалізоване судно почало ремонт оптоволоконного кабелю 5 листопада, і очікується, що робота триватиме 10 днів залежно від погодних умов.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Європі заявляють про неможливість відновлення енергетичних зв’язків з Росією

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *