Війна в Ізраїлі: місяць після нападу ХАМАС, ЦАХАЛ готовий наступати на місто Газа з півдня, заяви ООН і Нетаньяху

В Єрусалимі ізраїльтяни провели віче через 30 днів нападу ХАМАС на Ізраїль, під час якого було вбито 1400 людей, запаливши свічку за кожну жертву
Катерина Ткач 795 Коментувати
Ізраїльські війська діють на півночі сектора Газа. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», рідні загиблих зібралися біля Стіни плачу в Єрусалимі, щоб відзначити місяць жалоби. Ця церемонія стала першою релігійною пам’ятною акцією, організованою біля Стіни плачу з 7 жовтня. На ній був присутній Бенні Ганц, член військового кабінету, сформованого прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньяху після нападу, найбільшого за кількістю жертв нації з моменту її заснування в 1948 році.

Ізраїльські війська заявили, що вони відокремили північну частину Гази від решти обложеної території та завдали їй інтенсивних авіаударів у понеділок, підготувавши основу для очікуваного просування до щільних кордонів міста Газа та ще більш кривавої фази місячної війни.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що захист мирного населення «має бути першочерговим» у конфлікті між Ізраїлем і ХАМАС, попередивши, що сектор Газа стає «кладовищем для дітей». Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен у відповідь сказав: «Ганьба вам».

Держсекретар США Ентоні Блінкен завершив своє турне по Близькому Сходу, визнавши, що його зусилля щодо забезпечення тривалої гуманітарної паузи та посилення обмежень у нападі Ізраїлю на Газу все ще «на шляху до прогресу».

Співробітники Державного департаменту США підписали меморандум про незгоду, в якому стверджується, що адміністрація Байдена повинна бути готова публічно критикувати уряд Ізраїлю, згідно зі звітом. Записка, отримана Politico, свідчить про зростаючу втрату довіри американських дипломатів до підходу президента Джо Байдена до близькосхідної кризи, пише видання.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що завдає авіаударів по об’єктах, що належать Хезболлі на півдні Лівану. Армія оборони Ізраїлю заявила, що виявила близько 30 запусків з Лівану в бік північного Ізраїлю раніше в понеділок і що “відповіла артилерійським вогнем у напрямку джерела запусків”.

Повстанці-хуси в Ємені заявили, що здійснили нову атаку безпілотників на Ізраїль, яка, як вони стверджували, тимчасово призупинила діяльність на ізраїльських військових базах і в аеропортах. Військовий речник хуситів Ях’я Сарі заявив у соціальних мережах, що збройні сили Ємену «за останні години запустили партію безпілотників по різних чутливих цілях ізраїльського ворога на окупованих територіях».

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху вкотре відкинув ідею припинення вогню в Газі, якщо не будуть звільнені заручники, але припустив, що може бути можлива серія «тактичних маленьких пауз». В інтерв’ю ABC News Нетаньяху сказав: «Не буде припинення вогню, загального припинення вогню в Газі без звільнення наших заручників. Що стосується тактичних маленьких пауз, година тут, година там. Мабуть, у нас вони вже були».

Згідно з повідомленнями, під час авіаудару був убитий командир ХАМАС, який, як вважають, був серед тих, хто віддав наказ про атаки в Ізраїлі 7 жовтня. У звітах його назвали Ваелем Асефою, командиром батальйону ХАМАС Дейр аль-Балах.

Близько 80 громадян із подвійним громадянством і 17 медичних евакуйованих виїхали з Гази до Єгипту через контрольно-пропускний пункт Рафах до раннього вечора понеділка, повідомляє Reuters з посиланням на єгипетські джерела безпеки після того, як евакуація була призупинена на два дні після того, як у п’ятницю в результаті ізраїльського удару по Газі потрапила машина швидкої допомоги. .

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС збільшує свою гуманітарну допомогу Газі ще на 25 мільйонів євро, довівши загальну допомогу до 100 мільйонів євро.

Південна Африка відкликає дипломатів з Ізраїлю, щоб оцінити відносини з країною, заявив міністр закордонних справ країни, заявивши, що Ізраїль причетний до «колективного покарання» палестинців.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: припинення вогню, візит Блінкена до Іраку, чергові погрози Хезболли

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *