Держсекретар та міністр оборони США відвідають Індію для переговорів: Україна не на порядку денному

Цього тижня держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр оборони Ллойд Остін проведуть переговори з Індією, які, за словами офіційних осіб, будуть зосереджені на викликах безпеці в Індо-Тихоокеанському регіоні та занепокоєннях щодо Китаю, а не на війнах у Газі та Україні
Катерина Ткач 578 Коментувати
Ентоні Блінкен та Ллойд Остін відвідають Індію. Фото - radiosvoboda.org

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Reuters, переговори в Нью-Делі в п’ятницю з міністром закордонних справ Індії Субрахманьямом Джайшанкаром і міністром оборони Раджнатхом Сінгхом є частиною так званого «Діалогу 2+2», започаткованого в 2018 році для посилення оборонної співпраці та узгодження політичних цілей в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Офіційні особи заявили, що дипломатична суперечка Індії з Канадою щодо вбивства лідера канадських сикхів-сепаратистів, як очікується, не вплине на діалог, навіть незважаючи на те, що Індія зазнала тиску з боку США, щоб вона співпрацювала з Оттавою в розслідуванні вбивства.

Представники США швидко рухалися до поглиблення зв’язків з Індією, одночасно пообіцявши підтримати розслідування червневого вбивства на канадській землі, сказав американський чиновник, обізнаний з індо-тихоокеанською політикою.

Китай і більший Індо-Тихоокеанський регіон будуть «ключовими точками уваги», сказав індійський урядовець, обізнаний з порядком денним, додавши, що також буде обговорюватися оборонне співробітництво, включаючи спільну розробку оборонного обладнання.

Дві країни працюють над угодами для США щодо постачання та виробництва двигунів для індійських винищувачів, безпілотників MQ-9 predator та виробництва напівпровідників.

За словами офіційних осіб, дискусії будуть продовжувати результати успішного візиту прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді до Вашингтона в червні та поїздки президента Джо Байдена до Нью-Делі на саміт G20 у вересні.

Обидва чиновники говорили на умовах анонімності, оскільки не мали права спілкуватися зі ЗМІ.

Діалог відбувається напередодні очікуваної зустрічі Байдена з президентом Китаю Сі Цзіньпіном наступного тижня на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско та можливого візиту Байдена до Нью-Делі у січні.

Фарва Аамер, директор Південноазіатських ініціатив Інституту суспільної політики Азії, сказав, що в діалозі «був помітний прогрес, зокрема у сфері оборонної співпраці», де зараз у центрі уваги передача технологій і спільне виробництво.

Зв’язки Індії зі США постійно зміцнювалися на кількох фронтах, і вона має тісні стратегічні зв’язки з Ізраїлем. Але Нью-Делі також дбайливо зберіг давні відносини з Росією та покращив економічні відносини з країнами-виробниками нафти та газу на Близькому Сході.

З огляду на ці міркування, стратегічні дискусії між Вашингтоном і Нью-Делі не будуть залежати від війн у Газі та в Україні чи напружених відносин Індії з Канадою, сказав Рік Россоу, фахівець з Індії у Вашингтонському центрі стратегічних і міжнародних досліджень.

Наші різні підходи до майбутніх виборів у Бангладеш, те, як ми окремо взаємодіємо з хунтою в М’янмі, новим «прокитайським» урядом на Мальдівах і потенційною нестабільністю в Шрі-Ланці та Непалі становлять більший інтерес для Індії та більш безпосередньо пов’язані з США

– сказав Россоу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Росія та Індія обговорюють можливу зустріч Путіна і Моді цього року

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *