Перша розмова за рік: Білий дім і МЗС Китаю офіційно підтвердили зустріч Джо Байдена і Сі Цзіньпіна 15 листопада

Президент Джо Байден зустрінеться зі своїм китайським колегою Сі Цзіньпіном 15 листопада, це буде перша розмова між двома лідерами за рік
Катерина Ткач 568 Коментувати
Президент США Джо Байден тисне руку голові Китаю Сі Цзіньпіну під час їхньої зустрічі на полях саміту лідерів G20 на Балі, Індонезія, 14 листопада 2022 р. Фото - Reuters

Довгоочікувана зустріч має на меті стабілізувати зв’язки між країнами, даючи Байдену та Сі можливість особисто обговорити питання, що впливають на відносини, а також ширші глобальні проблеми.

Тим часом офіційні особи США применшують очікування будь-яких явних проривів і наголошують, що увага буде зосереджена на виправленні неправильних уявлень у двосторонніх відносинах.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, очікується, що Байден обговорить потребу у відкритих лініях зв’язку, в тому числі у військовій сфері, і питання, пов’язані зі штучним інтелектом, фентанілом і затриманими американцями в Китаї. Про це кажуть високопосадовці адміністрації, які поінформували журналістів у четвер на умовах анонімності.

Прес-секретар Білого дому Карін Жан-П’єр заявила в п’ятницю, що два лідери обговорять, як США і Китай можуть «відповідально керувати конкуренцією і працювати разом там, де наші інтереси збігаються, особливо щодо транснаціональних проблем, які впливають на міжнародне співтовариство».

Два президенти матимуть поглиблену комунікацію щодо питань стратегічного, загального та фундаментального значення у формуванні відносин між Китаєм і США та основних питань, що стосуються світового миру та розвитку

– йдеться в заяві МЗС Китаю в п’ятницю.

Очікується, що країни оголосять про відновлення зв’язку між військовими після того, як Пекін відключив цей канал після поїздки тодішнього спікера Ненсі Пелосі на Тайвань у серпні 2022 року. Сполучені Штати також сподіваються досягти угоди, щоб отримати допомогу Китаю в боротьбі з хімічними інгредієнтами, які використовуються для виробництва фентанілу, сказали люди, які говорили на умовах анонімності.

Зустріч лідерів двох найбільших економік світу відбудеться наступного тижня на полях форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско. США приймають форум вперше з 2011 року.

Високопоставлені чиновники адміністрації не повідомили, де відбудеться зустріч Байдена і Сі, сказавши лише, що це буде в районі затоки Сан-Франциско. Міністерство закордонних справ Китаю підтвердило в п’ятницю, що Сі відправиться в Сан-Франциско 14-17 листопада, щоб зустрітися з Байденом і відвідати засідання АТЕС.

Байден і Сі не розмовляли з моменту їхньої зустрічі на саміті G20 на Балі, Індонезія, 14 листопада 2022 року. Ця зустріч тривала близько трьох з половиною годин і тоді здавалось, що вона розчистила шлях для менш конфронтаційних відносин.

Ейфорія після Балі тривало недовго. Відносини погіршилися до нового мінімуму на початку цього року після того, як нібито китайська повітряна куля-шпигун перетнула континентальну частину США і була зрештою збита американськими військовими.

Останніми місяцями обидва лідери відправляли високопосадовців до столиць один одного для переговорів і підготовки до зустрічі.

Сі востаннє ступав на територію США у 2017 році, коли зустрівся з тодішнім президентом Дональдом Трампом на його курорті Мар-а-Лаго.

Зустріч наступного тижня відбувається на тлі конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом і війни Росії проти України. Офіційні особи США вважають, що Китай допомагає Москві поповнювати свою військову міць за рахунок експорту технологій подвійного призначення, а також, що Пекін більше вагається щодо підтримки Ірану та його ставлеників проти Ізраїлю. США та Європейський Союз визнали ХАМАС терористичною групою, яку підтримує Іран.

США попросили Пекін передати повідомлення Тегерану та допомогти уникнути ескалації війни між Ізраїлем і ХАМАС у регіоні. За словами офіційних осіб, Байден знову підкреслить це повідомлення під час зустрічі з Сі.

Байден і Сі також обговорять Тайвань, який разом із технологічними обмеженнями та військовими зіткненнями в Південно-Китайському морі залишається однією з головних конфліктних точок у відносинах між США та Китаєм.

Байден підтвердить свою позицію, що не повинно бути зміни статус-кво силою і що США підтримують мир і стабільність у Тайванській протоці. Також, офіційні особи сказали, що він чітко заявить про давню політику, згідно з якою США не підтримують незалежність Тайваню, і застереже Пекін від втручання у вибори на острові.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив, що шлях до зустрічі Джо Байдена і Сі Цзіньпина «не буде гладким»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *