Війна в Ізраїлі: нові рейди ЦАХАЛ, військові заявляють, що тактичні паузи не є припиненням вогню

Вісімнадцять палестинців були вбиті та щонайменше 20 поранені Армією оборони Ізраїлю під час рейду в четвер на місто Дженін і його табір для біженців на окупованому Західному березі
Катерина Ткач 626 Коментувати
Палестинці тікають до півдня Сектора Гази по вулиці Салах ад-Дін. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», офіційні особи та дипломати ведуть переговори про багатоденне припинення вогню в Газі в обмін на звільнення заручників, зокрема дітей, жінок, людей похилого віку та хворих, повідомляє Guardian. Обговорення включають можливість припинення вогню на один-три дні, хоча поки домовленостей не було досягнуто, повідомили джерела, знайомі з переговорами.

Білий дім оголосив, що Ізраїль почне вводити чотиригодинні «гуманітарні паузи» в частинах північної частини Гази, щоб дозволити людям виїхати. Представник національної безпеки США Джон Кірбі назвав це «важливим першим кроком». Пізніше в четвер Державний департамент США заявив, що буде два гуманітарних коридори для цивільних осіб, щоб залишати ворожі райони північної Гази.

Ізраїльські військові заявили, що не погоджуються на припинення вогню, але продовжуватимуть робити «тактичні локальні паузи», щоб пропустити гуманітарну допомогу в Газу. «Немає припинення вогню, повторюю, немає припинення вогню. Те, що ми робимо, те чотиригодинне вікно, це тактичні, локальні паузи для гуманітарної допомоги», – сказав речник армії.

Прикордонний пункт Рафах між Газою та Єгиптом знову відкрився в четвер для обмеженої евакуації. Повідомляється, що кілька десятків власників іноземних паспортів і їхніх утриманців, а також 12 медичних евакуйованих осіб змогли перетнути кордон у четвер після того, як перетин був призупинений на день.

Президент Франції Еммануель Макрон не схвалює плани Ізраїлю витіснити мирних жителів у безпечні зони на півдні Гази та заявив, що світ повинен дотримуватися гуманітарного припинення вогню як єдиного способу врятувати життя на території. Макрон назвав пропозицію щодо безпечних зон на півдні Гази дуже поганою ідеєю, яка не гарантуватиме безпеку, оскільки щодо них не існує політичної угоди.

Згідно з джерелами, знайомими з переговорами, Нетаньяху відхилив угоду про п’ятиденне припинення вогню з палестинськими бойовиками в Газі в обмін на звільнення деяких із заручників, утримуваних на території на початку війни.

Агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР) заявило, що шукає майже півмільярда доларів для задоволення найважливіших гуманітарних потреб людей у Секторі Гази та на окупованому Західному березі.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: ЦАХАЛ стверджує, що ХАМАС «втратив контроль» на півночі Гази, США завдали удару по іранському об’єкту в Сирії

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *