Війна в Ізраїлі: бої навколо лікарні Аль-Шіфа в центрі Гази, Нетаньяху відкидає міжнародні заклики до припинення вогню

Здається, ізраїльська кампанія проти ХАМАСу в Газі наближається до ключового моменту, оскільки ближні бої точаться навколо найважливішої лікарні в центрі найбільшого міста
Катерина Ткач 683 Коментувати
Сили ЦАХАЛ діють в центрі та на півночі Гази. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», місцеві мешканці сказали, що ізраїльські війська вели бої з бойовиками ХАМАС всю ніч і всю суботу в районі міста Газа, де розташована лікарня Аль-Шіфа, яка вважається ключовим стратегічним районом.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху виступив проти зростаючих міжнародних закликів до припинення вогню, заявивши, що боротьба Ізраїлю з придушення правлячих у Газі бойовиків ХАМАС триватиме «на повну силу». Припинення вогню буде можливим лише за умови звільнення всіх 239 заручників, утримуваних бойовиками в Газі, заявив Нетаньяху в телезверненні.

Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань і координатор надзвичайної допомоги оприлюднив заяву, в якій йдеться: «Лікарні мають бути місцем більшої безпеки, а не місця війни». У суботньому твіті голова ООН з питань допомоги Мартін Гріффітс сказав: «Не може бути виправдання військовим діям у закладах охорони здоров’я, які залишають їх без електроенергії, їжі чи води, і стріляють по пацієнтах і цивільних, які намагаються втекти».

Нетаньяху оголосив про загибель ще п’яти ізраїльських солдатів у Газі. Ізраїльські військові заявили, що з початку наземних операцій там було вбито 46 осіб.

Три головні телевізійні канали новин Ізраїлю, не посилаючись на названі джерела, заявили про певний прогрес у досягненні угоди щодо звільнення заручників, утримуваних ХАМАСом у Газі. Нетаньяху сказав, що не буде обговорювати деталі будь-якої можливої угоди, яка, згідно з N12 News, передбачатиме поетапне звільнення від 50 до 100 жінок, дітей і людей похилого віку протягом трьох-п’ятиденної паузи в боях.

Глава потужної ліванської партії Хезболла заявив, що її збройне крило використало нові види зброї та завдало ударів по нових цілях в Ізраїлі, і пообіцяв, що фронт проти заклятого ворога залишатиметься активним. У своєму телевізійному зверненні, лише у своїй другій промові з початку конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС у жовтні, Сайєд Хассан Насралла сказав, що «Хезболла» продемонструвала «кількісне покращення кількості операцій, розміру та кількості цілей, а також збільшення у виді зброї».

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант попередив Хезболлу не посилювати бойові дії вздовж кордону. «Хезболла втягує Ліван у війну, яка може відбутися», — сказав Галлант військам у відео, яке транслювали ізраїльські телеканали.

Арабські та мусульманські лідери засудили «варварські» дії ізраїльських військ у Газі, але відмовилися схвалити каральні економічні та політичні кроки проти країни на позачерговому саміті арабо-ісламських лідерів у Саудівській Аравії, підкресливши регіональні розбіжності. Остаточна декларація в суботу відкинула заяви Ізраїлю про те, що він діє в рамках «самооборони», і вимагала від Ради Безпеки ООН ухвалити «рішучу та обов’язкову резолюцію» для припинення «агресії» Ізраїлю.

Президент Ірану Ібрагім Раїсі закликав ісламські уряди визнати ізраїльську армію «терористичною організацією», посилаючись на її поточні операції в секторі Газа. «Ісламські уряди повинні визнати армію окупаційного та агресорського режиму терористичною організацією», — сказав Раїсі на саміті в Саудівській Аравії.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: колапс системи охорони здоров’я Гази, гуманітарні паузи, ХАМАС може звільнити заручників

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *