Війна в Ізраїлі: колапс системи охорони здоров’я Гази, гуманітарні паузи, ХАМАС може звільнити заручників

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що "немає виправдання" ізраїльським бомбардуванням немовлят, жінок і людей похилого віку в Газі
Катерина Ткач 597 Коментувати
Дим і факели, скинуті ізраїльськими військами над сектором Газа, на тлі триваючих боїв між Ізраїлем і палестинським терористичним угрупованням ХАМАС. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», Макрон, виступаючи на ВВС через день після конференції з гуманітарної допомоги в Парижі про війну, закликав до припинення вогню в Газі, заявивши, що це піде на користь Ізраїлю. У відповідь прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що ХАМАС несе відповідальність за загибель мирного населення в Газі.

Представник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявив, що ізраїльська армія усвідомлює чутливість лікарень у Газі. “ЦАХАЛ не веде вогонь по заручниках, але якщо ми побачимо терориста ХАМАС, ми його вб’ємо”, – сказав підполковник Річард Гехт на брифінгу для преси в п’ятницю.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) терміново закликав захистити пацієнтів, медичних працівників і медичні установи в Газі. У заяві МКЧХ зазначено, що система охорони здоров’я Гази «дійшла до точки неповернення» на тлі ескалації насильства, яке «серйозно» вплинуло на лікарні та машини швидкої допомоги, які працюють на обложеній території.

Ізраїль переглянув у бік зменшення кількість загиблих у результаті терактів ХАМАС минулого місяця на півдні країни з 1400 до приблизно 1200, повідомив речник міністерства закордонних справ. Перегляд був «пов’язаний з тим, що було багато трупів, які не були ідентифіковані, і тепер ми вважаємо, що вони належать терористам… а не жертвам Ізраїлю», – сказали в МЗС Ізраїлю.

Тисячі палестинців продовжували тікати на південь із північної частини Гази в п’ятницю, наступного дня після того, як Білий дім оголосив, що Ізраїль почне вводити чотиригодинні «гуманітарні паузи» в деяких частинах цього району, щоб дозволити людям виїхати. Речник ЦАХАЛу Даніель Хагарі заявив у п’ятницю, що понад 100 000 жителів втекли на південь із міста Газа протягом останніх двох днів.

Незважаючи на заяву США, не надходило негайних повідомлень про затишшя у бойових діях на півночі Гази. Ізраїльські військові заявили, що будуть «тактичні локальні паузи для надання гуманітарної допомоги мирним жителям Гази», але «без припинення вогню».

Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) заявив, що в Газі кожні 10 хвилин гине дитина. «Ніде і ніхто не в безпеці», — заявив Тедрос Адханом Гебрейесус Раді безпеки ООН у п’ятницю, додавши, що система охорони здоров’я Гази «на колінах», а половина з 36 лікарень не працює.

Глава ООН з прав людини Фолькер Тюрк закликав до розслідування того, що він назвав «невибірковим» бомбардуванням і обстрілом Ізраїлю в густонаселених районах у секторі Газа. «Масштабні ізраїльські бомбардування Гази, включаючи використання потужної вибухової зброї в густонаселених районах… явно мають руйнівний гуманітарний вплив і вплив на права людини», — сказав Тюрк журналістам у Йорданії.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що під час війни «занадто багато палестинців було вбито». Він сказав, що хоча США «цінують» кроки Ізраїлю щодо мінімізації жертв серед цивільного населення, але цього недостатньо. Блінкен сказав, що США запропонували ізраїльтянам додаткові ідеї, включаючи триваліші «гуманітарні паузи» та збільшення обсягу допомоги, що надходить до Гази.

Ізраїль убив ще сімох бойовиків Хезболли на своєму північному кордоні з Ліваном, збільшивши загальну кількість загиблих бойовиків Хезболли до 78 після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня. Лідер групи Хасан Насралла виступить у суботу зі своєю другою промовою цього місяця.

Ізраїль розглядає угоду з ХАМАС про звільнення всіх цивільних заручників, утримуваних у Газі. Згідно з однією з обговорюваних пропозицій, ХАМАС звільнить від 10 до 20 цивільних заручників в обмін на коротку паузу в боях, сказав один чиновник. За цим може послідувати звільнення близько 100 цивільних осіб, якщо умови будуть виконані.

У п’ятницю було припинено евакуацію власників іноземних паспортів і поранених палестинців, які потребували термінової медичної допомоги, із сектора Газа до Єгипту. Призупинення було спричинене проблемами з доставкою медичних евакуйованих до контрольно-пропускного пункту Рафах із Гази, повідомляє Reuters. Перетин Рафаха також був призупинений у середу через те, що Державний департамент США назвав невизначеною «обставиною безпеки».

Саудівська Аравія проведе надзвичайний спільний ісламсько-арабський саміт в Ер-Ріяді в суботу, повідомило міністерство закордонних справ Саудівської Аравії. Королівство мало прийняти два надзвичайних саміти, саміт Організації ісламської співпраці та саміт Ліги арабських держав у суботу. Міністерство заявило, що спільний саміт замінить дві окремі зустрічі через «виняткові обставини, що відбуваються в палестинському секторі Газа».

Читайте також: Війна в Ізраїлі: нові рейди ЦАХАЛ, військові заявляють, що тактичні паузи не є припиненням вогню

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *