Війна в Ізраїлі: оперативний центр ХАМАС під дитячою лікарнею, переговори про звільнення заручників, заяви лідерів ЄС

Ізраїль стверджує, що він виявив оперативний центр ХАМАС під дитячою лікарнею Рантісі в місті Газа, а також має докази того, що там утримувалися заручники, захоплені 7 жовтня
Катерина Ткач 672 Коментувати
Ізраїльські війська діють у секторі Газа. Фото - Israel Defense Forces

Крім того, CNN повідомила, що «офіційний представник США, який знає американську розвідку», заявив, що ХАМАС мав «командний вузол» під лікарнею Аль-Шіфа в місті Газа.

Як повідомляє «Kreschatic», озброєне крило ХАМАС заявляє, що обговорювало з катарськими посередниками звільнення до 70 жінок і дітей, які були заручниками в Газі, в обмін на п’ятиденне припинення вогню Ізраїлем. Ізраїль відкидає будь-яку можливість припинення вогню до звільнення всіх 240 заручників.

Президент Індонезії Джоко Відодо закликав Джо Байдена зробити більше, щоб зупинити «звірства» в Газі та допомогти досягти припинення вогню. Відодо, лідер найбільш густонаселеної країни світу з мусульманською більшістю, провів переговори з президентом США в понеділок у Білому домі.

Керівник гуманітарної допомоги ЄС закликав у понеділок до «суттєвих» пауз у бойових діях і термінових поставок палива для забезпечення роботи лікарень на території. У неділю 27 країн ЄС оприлюднили заяву, в якій говориться, що лікарні «повинні бути захищені», і засуджується ХАМАС за використання медичних закладів і цивільних осіб як «живих щитів».

Сто урядовців США з Державного департаменту та агентства міжнародного розвитку підписали внутрішній меморандум, в якому критикують Білий дім за «нехтування життями палестинців» і за демонстрацію «небажання зменшувати ескалацію» у війні Ізраїлю та ХАМАС.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель виклав пропозиції щодо того, як слід керувати Газою після війни між Ізраїлем і ХАМАС. Міністри закордонних справ ЄС також розглядають пропозицію Кіпру щодо відкриття морського коридору для термінової гуманітарної допомоги для Гази.

Тоні Блер, колишній прем’єр-міністр Великої Британії, дав зрозуміти, що він готовий допомогти, якщо буде потрібно, щоб покласти край зростаючій кризі в Ізраїлі та Палестині. Однак його офіс спростував повідомлення в ізраїльській пресі про те, що йому вже пропонували конкретну роботу.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: сотні людей залишаються заблокованими в найбільшій лікарні Гази, Джо Байден очікує «менш нав’язливих дій»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *