Нові санкції ЄС проти Росії: в списку син Медведєва, сестра Путіна та російські алмази

Європейська комісія пропонує 12-й раунд санкцій проти Москви, включаючи обмеження щодо десятків фізичних осіб
Катерина Ткач 711 Коментувати
Колишній президент Росії Дмитро Медведєв, син якого потрапив до санкційних списків. Фото - прес-служба Кремля

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Guardian, серед 47 осіб, яких комісія хоче додати до існуючих санкційних списків, є двоюрідна сестра Путіна Анна Цивільова, яка очолює фонд «захисників вітчизни», який підтримує російських солдатів, які воюють в Україні.

Також у розширеному списку є Ілля Медведєв, ім’я та дата народження якого збігаються з ім’ям і датою народження єдиного сина екс-президента. Його підозрюють у організації дезінформаційної та пропагандистської кампанії в Україні.

Включення родичів високопосадовців, у тому числі родини Путіних, викличе гнів у Кремлі, пише Guardian.

У центрі пропозицій, які ще повинні бути схвалені лідерами ЄС на наступному саміті в грудні, лежать кроки, спрямовані на перекриття комерційних доходів Росії. Вони включають повну заборону на продаж в межах блоку російських алмазів і ювелірних виробів із використанням дорогоцінних каменів із сибірських копалень країни.

За словами ЄС, це може позбавляти кремлівську скарбницю понад 4,5 мільярда євро на рік.

Заборона готується з минулого року, але стала реальністю лише після того, як Бельгія, де знаходиться глобальний алмазний центр Антверпен, зняла свої заперечення влітку, а G7 погодилася на запровадження санкцій під час саміту в Японії.

Заборона на російські алмази є частиною зусиль G7 щодо розробки міжнародної скоординованої заборони на алмази, яка спрямована на те, щоб позбавити Росію цього важливого джерела доходу

– йдеться в пропозиції комісії, з якою ознайомився Guardian.

Зараз представники країн G7 перебувають з триденним візитом в Антверпені, щоб зрозуміти, як працюватиме запропонована заборона.

Згідно з пропозицією, висунутою Бельгією, усім діамантам, які перевищують певний розмір, імовірно від 0,5 до одного карата, буде надано унікальний ідентифікатор через блокчейн-запис, який показуватиме їхнє походження.

Це стосуватиметься «від 80% до 90% алмазів у світі», кажуть дипломати, і негайно дасть можливість оптовикам і роздрібним торговцям відокремлювати легальні алмази від нелегальних.

Зусилля щодо запровадження системи відстеження були сповнені труднощів, оскільки великі компанії ще минулого місяця лобіювали країни G7, щоб відкласти цей крок.

Європейська комісія також пропонує нові заборони на продаж уживаних танкерів, щоб боротися з тими, хто обходить існуючі торговельні санкції, приховуючи походження або призначення вантажу, включаючи нафту з обмеженою ціною, шляхом незаконних перевезень із судна на судно.

Запропоновані санкції також стосуються компаній і організацій у низці секторів Росії, включаючи військову промисловість, ІТ-компанії, пов’язані зі службами безпеки ФСБ, виборчих чиновників, які працюють в окупованій Україні, приватні військові компанії, подібні до організації Вагнера, і «патріотичні» організації, деякі з яких звинувачують у «мілітаризації українських дітей».

Запропоновані санкції також стосуються компаній у цивільному секторі, яких звинувачують у створенні російської військової машини. Серед них «АльфаСтрахування», яка називає себе найбільшою приватною страховою компанією в Росії. Компанія була включена до списку за надання контрактів на страхування Міноборони РФ і підприємств військової промисловості, а також військової техніки, яка використовується Нацгвардією РФ в Україні.

Мішенню також став Авіаційний комплекс Ільюшина, провідний виробник літаків, який виробляє військово-транспортний літак Іл-76, який регулярно використовується для перевезення російського військового персоналу та техніки. За даними російського уряду, він є одним з найпопулярніших військових літаків у світі, станом на 2021 рік він використовувався у 24 країнах.

Розробник і оператор російської навігаційної системи Глонасс, яка є конкурентом американської навігаційної системи GPS, також потрапив у список пропонованих санкцій.

Низка білоруських посадовців також була включена до запропонованих санкцій за їх участь у постачанні зброї до Росії або в іншому військовому співробітництві, включаючи навчання військовозобов’язаних російської армії на базах у Білорусі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Європарламент закликав розширити санкції проти Росії, але просить країни ЄС не забирати у росіян особисті речі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *