Війна в Ізраїлі: доставка палива в Газу, відновлення зв`язку, нова кількість загиблих на музичному фестивалі 7 жовтня

Перша партія палива надійшла до Гази після того, як Ізраїль піддався тиску США щодо обмеження поставок, щоб дозволити очищення стічних вод і відновлення зв’язку після дводенного відключення світла
Катерина Ткач 711 Коментувати
На знімку, зробленому з ізраїльської сторони кордону з сектором Газа, видно клуби диму під час ізраїльських ударів 18 листопада. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», радник із національної безпеки Ізраїлю Цахі Ханегбі заявив у п’ятницю, що військовий кабінет країни погодився дозволити двом цистернам з паливом в’їжджати до сектора Газа щодня, кількість, яку він назвав «дуже мінімальною».

Білий дім заявив, що паливо має доставлятись до Сектору Газа «на регулярній основі та у великих кількостях», водночас вітаючи крок Ізраїлю.

Високопосадовець ООН знову закликав до «гуманітарного припинення вогню», щоб дозволити допомозі дістатися до 2,2 мільйона людей, сказавши: «Ми не просимо місяць».

Ізраїльські війська зайдуть скрізь, де існує ХАМАС, включаючи південну частину сектора Газа, заявив речник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Даніель Хагарі. Це сталося на тлі зростання занепокоєння щодо планів Ізраїлю розширити військові операції в тих частинах півдня, де люди шукали притулку від бойових дій. У листівках, скинутих ізраїльськими літаками, мирним жителям деяких південно-східних районів Гази було наказано переїхати в меншу «безпечну зону» в прибережному містечку Мавасі, яке охоплює лише 14 квадратних кілометрів, що викликало попередження від керівників 18 агентств ООН та міжнародних груп допомоги.

В організації Лікарі без кордонів заявили, що намагаються евакуювати частину свого персоналу та їхні сім’ї, які наразі перебувають у пастці в приміщеннях організації поблизу лікарні Аль-Шіфа в місті Газа. Зазначається, що з минулої суботи співробітники організації і їх сім’ї – 137 осіб, 65 з них діти – не можуть вийти на вулицю через триваючі бої.

Головні телекомунікаційні компанії Гази Paltel і Jawwal підтвердили «часткове відновлення» телекомунікаційних послуг у різних частинах Гази.

Представник ООН з прав людини закликав Ізраїль припинити використовувати воду як «зброю війни» та дозволити чистій воді та паливу в Газу для відновлення мережі водопостачання.

За даними ізраїльських ЗМІ, у результаті розслідування ізраїльською поліцією нападу ХАМАС на музичний фестиваль 7 жовтня кількість загиблих зросла до 364 осіб. За попередніми підрахунками кількість загиблих в результаті нападу на музичному фестивалі Supernova в кібуці Рейм становила 270 осіб.

Ізраїльські військові заявили, що знайшли тіло солдата Ноа Марчіано, якого ХАМАС утримував у полоні в будівлі поблизу лікарні Аль-Шіфа в Газі. Це сталося після того, як Армія оборони Ізраїлю заявила в четвер, що знайшла тіло Єгудіта Вайса, одного з приблизно 240 заручників, захоплених 7 жовтня, у будівлі поблизу лікарні.

Наслідний принц Бахрейну каже, що «торгівля заручниками» між ХАМАС та Ізраїлем може призвести до припинення бойових дій, які, на його думку, можуть покласти край конфлікту в Газі. Салман бін Хамад Аль Халіфа також сказав, що безпека в регіоні не буде реалізована без рішення про дві держави, у якому він назвав США «незамінними».

Заступник голови законодавчого органу Ізраїлю розкритикував рішення дозволити доставляти обмежену кількість палива в Газу для гуманітарних потреб. Нісім Ватурі, віце-спікер Кнесету та член правлячої партії Лікуд, заявив, що Ізраїль поводиться «надто гуманно» і що йому слід «спалити Газу зараз».

П’ять країн подали звернення до Міжнародного кримінального суду (ICC) для розслідування «ситуації в державі Палестина», заявив головний прокурор ICC Карім Хан. Хан підтвердив, що його офіс вже проводить розслідування ситуації в державі Палестина, яке почалося в березні 2021 року.

У Ватикані підтвердили, що наступного тижня Папа Римський Франциск зустрінеться з родичами заручників, утримуваних бойовиками ХАМАС у Газі. Папа окремо зустрінеться з делегацією палестинців із членами сімей у Газі, повідомив речник Ватикану Маттео Бруні.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: голод в Газі, продовження наземної операції, заяви Нетаньяху, Блінкена і Байдена

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *