Війна в Ізраїлі: голод в Газі, продовження наземної операції, заяви Нетаньяху, Блінкена і Байдена

Всесвітня продовольча програма попередила мирних жителів Гази, що вони «негайно можуть загинути від голоду»
Катерина Ткач 698 Коментувати
На півночі сектора Газа видно пошкоджені будівлі та ізраїльські війська. Фото - Times of Israel

Як повідомляє «Kreschatic», Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) попередила, що сектор Газа зараз стикається з «великою» нестачею продовольства та повсюдним голодом, у той час як майже все населення палестинського анклаву «відчайдушно» потребує продовольчої допомоги.

У четвер ввечері в Газі було перервано зв’язок. Голова Агентства ООН у справах палестинських біженців (БАПОР) заявив, що в Газі “повне відключення зв’язку” і що він побоюється, що відключення може посилити паніку в Секторі Газа та підірвати громадський порядок. Основні телекомунікаційні компанії підтвердили, що телекомунікаційні послуги не працюють через відсутність палива.

Ізраїльська операція в лікарні Аль-Шіфа продовжилася в четвер після того, як Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) увійшла до великого комплексу рано вранці середи. Надходили повідомлення про стрілянину в лікарні. ЦАХАЛ заявив, що виявив шахту тунелю ХАМАС і автомобіль зі зброєю в госпітальному комплексі Аль-Шіфа. Він оприлюднив відео та фотографії шахти тунелю та зброї та звинуватив ХАМАС у приховуванні доказів, які б підтверджували, що організація використовувала госпіталь як командний і контрольний центр.

ХАМАС і медичні адміністратори рішуче заперечують звинувачення в тому, що лікарня Аль-Шіфа була командним центром, а міністерство охорони здоров’я Гази заявило, що ізраїльські військові не знайшли в лікарні жодної зброї. Human Rights Watch заявила, що оприлюднені Ізраїлем у середу зображення зброї, яку, за її словами, знайшли його солдати всередині Аль-Шіфа, недостатньо, щоб виправдати скасування статусу лікарні як захищеної за законами війни. Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що США все ще «переконані в обґрунтованості» своєї розвідки, «яка переконує нас у тому, що ХАМАС використовував Аль-Шифу як вузол командування та контролю».

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант оголосив про «наступний етап» наступу в Газі під час оцінки ситуації в четвер. «Сьогодні я прибув до штабу дивізії, спецназ якої також працює в лікарні Шифа», — повідомив i24NEWS Галлант разом із заступником начальника штабу Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) та іншими старшими офіцерами. «Є значні знахідки. Ми працюємо з точністю та рішучістю».

Ізраїльські військові заявили, що знайшли тіло ізраїльського заручника з будівлі поблизу лікарні Аль-Шіфа в місті Газа. Єгудіт Вайс, 65-річна жінка, була викрадена ХАМАСом з кібуцу Беері під час нападу на південь Ізраїлю 7 жовтня. Армія оборони Ізраїлю заявила, що тіло було ідентифіковано судово-медичними експертами, і родина була проінформована.

Керівники кількох агентств ООН та інших гуманітарних організацій заявили, що не братимуть участі у створенні будь-яких «зон безпеки» в Газі, які оголошені лише однією стороною конфлікту. У спільній заяві в четвер говориться, що пропозиції щодо створення в Газі в односторонньому порядку «зон безпеки» «небезпечні для цивільного населення, включаючи загибель великого числа людей, і повинні бути відхилені».

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що є «переконливі ознаки» того, що деякі заручники утримуються в лікарні Аль-Шіфа в секторі Газа, і що це було «однією з причин того, чому ізраїльські війська увійшли до лікарні». В інтерв’ю CBS Нетаньяху додав, що “якщо вони були, їх вивели”.

Державний секретар США Ентоні Блінкен також поспілкувався з ізраїльським міністром військового кабінету Бенні Ганцем і обговорив зусилля щодо посилення та прискорення транзиту критично важливої гуманітарної допомоги до Гази, повідомив Держдепартамент у четвер.

У четвер посилилися обстріли на кордоні Лівану з Ізраїлем, ліванське збройне угруповання Хезболла заявило, що випустило ракети по восьми позиціях на кордоні, а Ізраїль заявив, що відповів артилерією.

Лідер ізраїльської опозиції Яір Лапід у четвер повторив свій заклик до прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху піти у відставку. В інтерв’ю ізраїльському каналу 12 у середу Лапід сказав, що «ми не можемо проводити розширену [військову] операцію з прем’єр-міністром, якому ми не віримо».

Джо Байден заявив, що ізраїльські сили перейшли від повітряного бомбардування, яке, як він визнав, частково було невибірковим, до більш цілеспрямованих наземних операцій. Зауваження Байдена прозвучали на тлі ескалації напруженості між офіційними особами США та Ізраїлю щодо майбутньої стратегії Ізраїлю.

Посол Ізраїлю в ООН засудив резолюцію Ради Безпеки ООН, яка закликає до «гуманітарних пауз», назвавши її «відірваною від реальності» та «безглуздою». Рада безпеки ООН проголосувала в середу за резолюцію, яка закликає до «негайних подовжених гуманітарних пауз на достатню кількість днів, щоб забезпечити доступ допомоги» до території, яка охопила бойові дії. США і Великобританія утрималися.

Парламент Норвегії ухвалив резолюцію, яка закликає уряд бути готовим визнати «незалежну» палестинську державу. Ісландія, Швеція, Польща, Чехія та Румунія є серед країн, які вже визнали палестинську державу.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: теракт в Єрусалимі, атака на будинок лідера ХАМАС, знищення складу зброї терористів в Газі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *