Війна в Ізраїлі: попередня угода про припинення вогню, критична ситуація в лікарні Аль-Шифа, заяви Нетаньяху і Байдена

Washington Post повідомляє про те, що було укладено попередню угоду, щоб Ізраїль призупинив свої атаки на п’ять днів, а ХАМАС звільнив заручників
Катерина Ткач 1.4k Коментувати
Солдати Армії оборони Ізраїлю в Секторі Газа 19 листопада. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», The Post посилається на неназвані джерела, знайомі з попередньою угодою.

Офіційного підтвердження від жодної зі сторін переговорів немає. У Білому домі заявили, що угоди ще немає, але робота над її укладенням триває. Президент Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що «на даний момент угоди не було».

Після суботнього візиту Всесвітня організація охорони здоров’я назвала лікарню «Аль-Шіфа» — колись найбільшу, найсучаснішу реферальну лікарню в Газі — «зоною смерті». Відсутність чистої води, палива, ліків, їжі та інших предметів першої необхідності означає, що вона більше не функціонує як медичний заклад.

За даними ВООЗ, в Аль-Шіфа все ще перебувають 25 медичних працівників і 291 пацієнт, у тому числі 32 немовляти «у надзвичайно важкому стані». Вони терміново розробляють плани евакуації пацієнтів, персоналу та сімей, які залишаються в лікарні Аль-Шіфа, протягом наступних 24–72 годин. Однак медичний комплекс Нассера та Європейський госпіталь Гази на півдні Гази, куди їх переведуть, уже працюють на межі можливостей.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив у суботу ввечері, що він відкидає те, що він назвав «дедалі сильнішим тиском» з боку міжнародної спільноти, в тому числі деяких у США, заявивши, що Ізраїль відмовився погодитися на «повне припинення вогню». Він сказав: «Багато людей у всьому світі вимагали, щоб ми не входили в сектор Газа – ми це зробили… Вони попереджали нас не входити в [госпіталь Аль-Шіфа], хоча він служив центральною терористичною базою ХАМАС – ми це зробили. Вони тиснули на нас, щоб ми погодилися на повне припинення вогню – ми відмовилися. І я чітко дав зрозуміти: ми погодимося лише на тимчасове припинення вогню і тільки в обмін на повернення наших заручників».

Нетаньяху також відкинув те, що він назвав «необґрунтованими чутками» та «невірними повідомленнями» щодо можливої угоди щодо звільнення заручників в обмін на паузу в боях під час прес-конференції в суботу ввечері.

Прес-секретар Ради національної безпеки США Адрієнн Уотсон заявила, що офіційні особи США «продовжують наполегливо працювати, щоб досягти угоди», але додала, що угоди ще не досягнуто. Вона сказала це у відповідь на повідомлення Washington Post про те, що Ізраїль, США та ХАМАС близькі до досягнення угоди, яка дозволить звільнити десятки заручників в обмін на п’ятиденну паузу в бойових діях, що дозволить збільшити потік гуманітарної допомоги.

Тисячі демонстрантів, у тому числі члени сімей заручників, викрадених ХАМАСом, пройшли маршем до Єрусалиму в суботу з гнівними закликами до ізраїльського уряду зробити більше, щоб повернути їхніх родичів додому. Марш завершив п’ятиденний шлях із Тель-Авіва та став найбільшою акцією протесту від імені заручників відтоді, як 7 жовтня ХАМАС викрав їх до Гази.

У коментарі у Washington Post у суботу президент США Джо Байден заявив, що палестинська влада має керувати Газою та Західним берегом після війни між Ізраїлем і ХАМАС. «Сектор Газа та Західний берег річки Йордан мають возз’єднатися під єдиною структурою управління, зрештою під керівництвом відновленої Палестинської влади, оскільки ми всі працюємо над рішенням про створення двох держав», – написав він. Він також сказав, що «екстремістське насильство проти палестинців на Західному березі має припинитися».

Читайте також: Війна в Ізраїлі: доставка палива в Газу, відновлення зв`язку, нова кількість загиблих на музичному фестивалі 7 жовтня

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *