Війна в Ізраїлі: досягнуто угоди про звільнення заручників в обмін на припинення вогню, США атакували територію Іраку

Офіс прем’єр-міністра Ізраїлю оголосив, що кабінет міністрів Ізраїлю проголосував за схвалення угоди, згідно з якою буде звільнено 50 заручників, жінок і дітей, протягом чотирьох днів, протягом яких бойові дії в Газі будуть припинені
Катерина Ткач 1.5k Коментувати
Палестинець розмахує прапором ХАМАС під час зіткнень з ізраїльськими військами біля північного входу в місто Рамалла на Західному березі річки Йордан. Фото - AFP

Як повідомляє «Kreschatic» групи з 12-13 заручників будуть звільнятися щодня, пише Times of Israel, і бої можуть бути призупинені на кілька днів, якщо буде звільнено більше заручників. Натомість 150 палестинських жінок і дітей будуть звільнені з ізраїльських в’язниць, заявили в ХАМАС.

У заяві уряду щодо угоди йдеться: «Уряд Ізраїлю зобов’язаний повернути додому всіх заручників. Сьогодні ввечері Уряд затвердив план першого етапу досягнення цієї мети, згідно з яким протягом чотирьох днів, протягом яких триватиме пауза в бойових діях, буде звільнено не менше 50 заручників – жінок і дітей. Звільнення кожних наступних десяти заручників призведе до ще одного дня паузи».

Угода не може бути введена в дію до четверга, щоб дати ізраїльським суддям час розглянути потенційні правові оскарження звільнення в’язнів, повідомляє New York Times і з посиланням на ізраїльських чиновників.

ХАМАС заявив, що під час чотириденного перемир’я Ізраїль погодився не нападати та не арештовувати нікого в Газі, і що авіасполучення буде повністю припинено на півдні Гази та на щоденні шестигодинні періоди на півночі. Також було сказано, що сотні вантажівок будуть допущені до всіх районів Гази з гуманітарною допомогою.

Лише три міністри кабінету виступили проти угоди, повідомляють Axios і Al Jazeera. Міністри, які виступають проти, належать до Партії релігійного сіонізму.

Військовий літак США вбив кількох підтримуваних Іраном ополченців в Іраку після того, як вони випустили балістичну ракету малої дальності по американському та союзницькому персоналу в країні, заявив у вівторок Пентагон. Це перший випадок, коли Сполучені Штати оголосили про удар по іранських проксі-силах в Іраку після того, як за останні тижні вони тричі атакували пов’язані з Тегераном місця в Сирії у відповідь на сплеск атак на американський персонал.

За даними Комітету захисту журналістів (CPJ), з початку війни Ізраїлю та ХАМАС 7 жовтня було вбито щонайменше 52 журналісти та працівники ЗМІ. У вівторок канал новин, пов’язаний з “Хезболлою”, повідомив, що двоє його журналістів були вбиті в результаті ізраїльського авіаудару на півдні Лівану, поблизу кордону з Ізраїлем.

Європейська комісія заявила, що продовжить надавати фінансову допомогу палестинцям після того, як розслідування не знайшло доказів того, що гроші йшли ХАМАС. ЄС є найбільшим у світі постачальником допомоги палестинцям, на 2021-2024 роки виділено майже 1,2 мільярда євро.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: наближення до перемир`я, ризик епідемій в Газі, нові проблеми в питанні заручників

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *