Сі Цзіньпін зустрівся з спікером Держдуми РФ Володіним: хоче «взаємовигідної співпраці»

Пекін готовий працювати з Москвою, щоб відносини включали «всебічну стратегічну координацію та взаємовигідну співпрацю», – сказав Сі В’ячеславу Володіну, повідомляє офіційне інформаційне агентство Сіньхуа
Катерина Ткач 481 Коментувати
Лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрівся з спікером Держдуми РФ Володіним, підкресливши теплі відносини між країнами після вторгнення в Україну. Фото - ukr.net

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, Володін, спікер Держдуми, нижньої законодавчої палати Росії, заявив, що відносини досягли «найкращого рівня в історії» і що Росія твердо підтримує Китай у захисті його територіальної цілісності, згідно зі звітом.

Пекін надав Москві дипломатичну та економічну підтримку після того, як Володимир Путін віддав наказ про напад на Україну в лютому 2022 року, що стало прикриттям, яке пом’якшило наслідки західних санкцій щодо Росії.

Минулого місяця прем’єр-міністр Китаю Лі Цян сказав своєму російському колезі Михайлу Мішустіну, що він хоче посилити торгівлю та іншу співпрацю між країнами.

Також у жовтні Сі Цзіньпін повторив Путіну, що поглиблення відносин є довгостроковим рішенням. Путін відвідав Пекін на форумі «Один пояс, один шлях», який Сі рекламував як альтернативу світовому порядку під керівництвом США. Це була рідкісна поїздка за кордон для Путіна після того, як у березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт за військові злочини в Україні.

Дві країни також нещодавно зміцнили свої військові зв’язки: Чжан Юся, віце-голова вищого військового органу Китаю, та його колега Сергій Шойгу зустрілися на форумі безпеки в китайській столиці.

Пекін обмежив стосунки після того, як Сі Цзіньпін і Путін оголосили про «безмежну» дружбу між своїми країнами безпосередньо перед Зимовими Олімпійськими іграми 2022 року. Сі не надав жодної великої військової допомоги Росії, яка б спровокувала санкції США проти Китаю, і він застерігав від використання ядерної зброї та атак на цивільне населення.

Пекін намагався заявити про себе як нейтрального посередника у війні, опублікувавши план встановлення миру в Україні в лютому цього року, хоча ця пропозиція мало просунулася.

Експорт Китаю до Росії підскочив цього року після того, як Захід розірвав торгові зв’язки через війну. Китай також збільшив імпорт викопного палива з Росії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Байден і Сі відмовились брати участь у віртуальному саміті G-20, де збирається виступити Путін

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *