Війна в Ізраїлі: перші звільнені заручники прибули в країну, Байден вірить в продовження перемир`я

У п'ятницю ХАМАС звільнив першу групу заручників, до якої входили 13 ізраїльтян, 10 тайців і громадянин Філіппін. 13 ізраїльтян, серед яких були дуже маленькі діти та старші жінки, прибули до рідної країни рано ввечері
Катерина Ткач 617 Коментувати
Емілія Алоні, 5 років, зустрілась зі своєю бабусею після того, як її взяли в заручники в Газі. Фото - Дитяча лікарня Schneider

Як повідомляє «Kreschatic», у п’ятницю ввечері Ізраїль звільнив 39 палестинських в’язнів. Вони складалися з 24 жінок, у тому числі засуджених за спробу вбивства за напади на ізраїльські війська, і 15 підлітків, ув’язнених за такі злочини, як кидання каміння. На окупованому Західному березі річки Йордан тривають урочистості після їх звільнення.

Згідно з угодою між Ізраїлем і ХАМАС, яка призвела до звільнення заручників і тимчасового припинення вогню, ХАМАС має звільнити щонайменше 50 із приблизно 240 переважно ізраїльських заручників, яких він утримував після нападу на південь Ізраїлю 7 жовтня, під час якого було вбито 1200 осіб. У свою чергу Ізраїль звільнить щонайменше 150 палестинських в’язнів і допустить до Гази до 300 вантажівок гуманітарної допомоги.

Президент США Джо Байден заявив, що шанси на продовження тимчасового перемир’я між Ізраїлем і ХАМАС є «реальними». Він сказав, що звільнення заручників у п’ятницю було «початком процесу» і що він «не зупиниться», поки всі заручники, що залишилися в Газі, не будуть повернуті додому. Угода, досягнута Ізраїлем і ХАМАС, передбачала «велику дипломатію США», сказав Байден, додавши: «Це лише початок, але поки що все йде добре». Він також сказав, що очікує, що серед заручників, яких звільнять, будуть американські громадяни.

Зазначається, що більшість ізраїльських заручників, звільнених ХАМАС, були в хорошому стані після повернення до Ізраїлю, оголосила лікарня, яка їх приймала. Дитяча лікарня Schneider, куди було доставлено чотирьох жінок і чотирьох дітей-заручників, повідомила, що лікарі провели попередній огляд і заявили, що всі вони перебувають у хорошому фізичному стані.

Близько 137 вантажівок із товарами були вивантажені пунктом прийому агентства ООН у справах палестинських біженців (БАПОР) у секторі Газа в п’ятницю. Офіс ООН з координації гуманітарних питань заявив, що це «найбільший гуманітарний конвой», отриманий у Газі з 7 жовтня. Крім того, 129 000 літрів палива та чотири вантажівки газу також перетнули сектор Гази, йдеться в повідомленні.

Всесвітня організація охорони здоров’я висловила стурбованість долею керівника лікарні Аль-Шіфа в місті Газа Мохаммада Абу Салмія, якого ізраїльські сили затримали за ймовірне використання закладу ХАМАСом.

Очікується, що десятки тисяч пропалестинських протестувальників зберуться в Лондоні на останню демонстрацію із закликами до постійного припинення вогню в Газі. Столична поліція буде у стані підвищеної готовності, і близько 1500 офіцерів будуть задіяні для контролю протестів у суботу.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: початок перемир`я, ліквідація керівників ВМС ХАМАС, арешт директора лікарні Аль-Шіфа

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *