Війна в Ізраїлі: початок перемир`я, ліквідація керівників ВМС ХАМАС, арешт директора лікарні Аль-Шіфа

Чотириденне перемир'я в Газі між Ізраїлем і ХАМАС розпочалося в п'ятницю вранці після того, як учасники переговорів опрацювали останні деталі угоди, яка призведе до звільнення десятків заручників, утримуваних бойовиками, а також палестинців, ув'язнених Ізраїлем
Катерина Ткач 771 Коментувати
Ізраїльський солдат у військовій машині після виїзду з Гази під час тимчасового перемир'я. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», очікується, що звільнення заручників відбудеться в п’ятницю вдень.

Ізраїль і ХАМАС обмінялися списками осіб, які мають бути звільнені, причому очікується, що ХАМАС звільнить 13 жінок і дітей, повідомив речник міністерства закордонних справ Катару. Він не уточнив, скільки палестинських жінок і дітей буде звільнено в п’ятницю або коли це відбудеться. Ізраїль повідомив сім’ї заручників, які мають бути звільнені в п’ятницю, повідомив речник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Даніель Хагарі.

Загалом ХАМАС погодився звільнити щонайменше 50 із понад 240 переважно ізраїльських заручників, яких він утримував після початку кривавих нападів на південь Ізраїлю 7 жовтня відповідно до умов угоди. У свою чергу Ізраїль звільнить щонайменше 150 палестинських ув’язнених і дозволить доставити до Гази до 300 вантажівок гуманітарної допомоги.

Згідно з окремою угодою ХАМАС має намір беззастережно звільнити 23 тайських заручників, яких він утримує в Газі, повідомляється на сайті новин Al-Araby Al-Jadeed. Звільнення тайських заручників відбулося після переговорів за посередництва Ірану, повідомляє видання в четвер.

Дипломатичний прорив обіцяє першу паузу за сім тижнів війни в Газі та деяке полегшення як для 2,3 мільйона палестинців на території, які зазнали інтенсивного бомбардування Ізраїлю, так і для сімей в Ізраїлі, які бояться за долю своїх близьких.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що військові відновлять бойові дії проти ХАМАС «з такою ж інтенсивністю» щонайменше ще на два місяці. Звертаючись до ізраїльських військ у четвер, Галлант доручив їм «організувати поповнення зброї та підготуватися до продовження» під час «короткої» перерви в боях.

Ізраїльська армія заарештувала директора лікарні Аль-Шіфа в Газі в четвер, більше ніж через тиждень після того, як вона оточила медичний заклад. Мохаммад абу Салмія та інші медики були затримані, коли вони їхали з евакуаційним конвоєм Всесвітньої організації охорони здоров’я. ЦАХАЛ підтвердив, що Абу Салмія був заарештований і переданий внутрішній службі безпеки Шин Бет для подальшого допиту. Лише два лікарі залишилися в Аль-Шіфа, щоб лікувати решту приблизно 200 пацієнтів, сказав керівник пластичної хірургії лікарні.

ЦАХАЛ заявив, що вбив командувача військово-морськими силами ХАМАС у Хан-Юнісі під час авіаудару в секторі Газа. Амар Абу Джалала був убитий разом з іншим членом військово-морських сил ХАМАС, йдеться в заяві ЦАХАЛ у четвер.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон зустрівся з Біньяміном Нетаньяху під час візиту до Ізраїлю та висловив надію, що заплановане тимчасове перемир’я з ХАМАС стане «можливістю вивести заручників і направити допомогу в Газу». Прем’єр-міністр Ізраїлю сказав Кемерону, що передумовою миру на Близькому Сході є викорінення того, що він назвав «геноцидним терористичним культом» ХАМАС. Його зауваження створили враження, що Нетаньяху зараз не зацікавлений ні в чому, крім військового вирішення майбутнього безпеки Ізраїлю.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: початок перемир`я перенесено, Папа Римський порівняв Ізраїль з ХАМАС, заява Нетаньяху

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *