Війна в Ізраїлі: остання доба перемир`я, візит Нетаньяху в Газу, ліквідація чотирьох командирів ХАМАС

У понеділок перемир'я між Ізраїлем і ХАМАС вступило в останні 24 години, причому бойовики заявили, що готові продовжити паузу, а президент США Джо Байден заявив, що сподівається, що воно триватиме до тих пір, поки будуть звільнені всі заручники
Катерина Ткач 724 Коментувати
Нетаньяху (в центрі ліворуч) з ізраїльськими військовими в Газі в неділю під час першого візиту на цю територію ізраїльського прем'єр-міністра з 2005 року. Фото - theguardian.com

Як повідомляє «Kreschatic», ХАМАС звільнив ще 17 осіб у неділю під час третього обміну заручниками та полоненими згідно з чотириденною угодою про припинення вогню, яка почалася в п’ятницю, тоді як Ізраїль звільнив 39 палестинських ув’язнених.

Ізраїль стикається з величезним тиском з боку сімей заручників, а також союзників щодо продовження перемир’я, щоб забезпечити більше звільнень. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, який у неділю здійснив перший візит ізраїльського прем’єр-міністра до Гази з 2005 року, заявив, що розмовляв із Байденом і вітав би продовження перемир’я, якщо це означатиме, що кожного наступного дня буде звільнено 10 полонених.

Але Нетаньяху сказав, що він також сказав президенту США, що після закінчення перемир’я «ми повернемося з повною силою для досягнення наших цілей» щодо ліквідації ХАМАСу та забезпечення звільнення решти заручників.

Серед 17 заручників, звільнених ХАМАС у неділю, були чотирирічна ізраїльсько-американська дівчинка, троє громадян Таїланду та громадянин Росії, і всі звільнені ізраїльтяни були жінками або дітьми, заявив Ізраїль.

Сто двадцять вантажівок допомоги перетнули з Єгипту до Гази в неділю, включаючи два бензовози та дві цистерни з газом для приготування їжі, повідомив голова Державної інформаційної служби Єгипту.

Військовий корабель ВМС США відповів на сигнал лиха від комерційного танкера в Аденській затоці, який був захоплений озброєними особами, і тепер він у безпеці та вільний, кажуть офіційні особи США. Танкер, що перевозив вантаж фосфорної кислоти, був ідентифікований як Central Park. Особи нападників правоохоронці не встановили. Цей інцидент є останнім у серії атак у водах Близького Сходу з моменту початку війни Ізраїлю та ХАМАС.

ХАМАС оголосив про вбиття чотирьох старших командирів, у тому числі Ахмеда аль-Гандура, командувача на півночі Гази. Гандур, чий бойовий псевдонім був Абу Анас, був внесений США в 2017 році до списку «глобальних терористів із особливим статусом».

Ілон Маск зустрінеться з президентом Ізраїлю Іцхаком Герцогом у понеділок разом із ізраїльтянами, чиїх родичів утримував ХАМАС у Газі. Офіс Герцога оголосив про зустріч у неділю ввечері, сказавши: «На зустрічі президент наголосить на необхідності діяти для боротьби зі зростанням антисемітизму в Інтернеті». Маск, який також керує Tesla і SpaceX, був звинувачений правозахисними групами в розпалюванні антиєврейської ненависті на його платформі соціальних мереж X, раніше Twitter. Ізраїльський канал 12 повідомив, що під час візиту мільярдер також зустрінеться з Біньяміном Нетаньяху.

Десятки тисяч людей, включаючи колишнього прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, зібралися в неділю в Лондоні на марш проти антисемітизму, через день після того, як великі натовпи вийшли на пропалестинський мітинг. До Джонсона приєдналися головний рабин Великобританії Ефраїм Мірвіс та інші високопоставлені урядовці на марші, який організатори назвали найбільшим зібранням проти антисемітизму в Лондоні майже за століття.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: перемир`я триває, обстріл миротворців ООН в Лівані, Єгипет хоче продовження гуманітарної паузи

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *