Україна та країни Балтії бойкотуватимуть засідання ОБСЄ через участь Лаврова

Україна, Латвія, Естонія та Литва заявили у вівторок, що їхні міністри закордонних справ бойкотуватимуть зустріч країн-членів ОБСЄ в Північній Македонії цього тижня, оскільки міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров має намір взяти в ній участь
Катерина Ткач 505 Коментувати
Лавров збирається на засідання ОБСЄ в Македонію. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, це буде першим випадком, коли Лавров візьме участь у засіданні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, що спричинило масштабні санкції Заходу.

Зустріч 57 членів ОБСЄ пройде з 30 листопада по 1 грудня в столиці Північної Македонії Скоп’є.

Перед цим Лавров заявив, що приєднається до зустрічі, якщо Болгарія, східний сусід Північної Македонії, відкриє для нього свій повітряний простір. Лавров також зазначив, що деякі західні країни просили про зустрічі з ним.

Повітряний простір Болгарії закрито для російських літаків у рамках санкцій Європейського Союзу, запроваджених у відповідь на війну Росії в Україні.

Українська делегація не братиме участі в міністерській зустрічі ОБСЄ на рівні міністра закордонних справ

– написав у Facebook речник МЗС України Олег Ніколенко.

Ніколенко заявив, що Росія зловживала правилами консенсусу в організації, вдалася до “шантажу та відкритих погроз”, а також утримувала у в’язниці трьох українських представників ОБСЄ протягом 500 днів.

В таких умовах присутність російської делегації на рівні міністрів вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну лише поглибить кризу, в яку Росія загнала ОБСЄ

– сказав він.

На знак солідарності з Києвом міністри закордонних справ трьох балтійських країн пізніше виступили із заявою про те, що вони також не братимуть участі у зустрічі, якщо на неї приїде Лавров.

Його участь “несе ризик легітимізації Росії-агресора як законного члена нашої спільноти вільних націй, применшуючи жорстокі злочини, які вчиняє Росія”, заявили вони.

Росія продемонструвала “обструктивну поведінку” в ОБСЄ, заблокувавши її діяльність в Україні та перешкодивши кандидатурі Естонії очолити організацію в 2024 році, йдеться у спільній заяві Маргуса Цахкни з Естонії, Кріш’яніса Карінса з Латвії та Габріеліуса Ландсбегіса з Литви.

У минулому Росія звинувачувала Захід у підриві ОБСЄ через «безрозсудне розширення» НАТО до Центральної та Східної Європи.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Байден і Сі відмовились брати участь у віртуальному саміті G-20, де збирається виступити Путін

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *