Війна в Ізраїлі: перемир`я подовжено на два дні, ЦАХАЛ готується до відновлення бойових дій, заява Борреля

Угоду про продовження поточного режиму припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС досягнуто на два дні. ХАМАС заявив, що погодився продовжити чотириденне перемир'я на 48 годин після втручання Катару та Єгипту, головних посередників для початкової угоди, і на тих же умовах. Продовження відбулося після шаленого тиску посередників, коли до відновлення військових дій у Газі залишалося трохи більше 12 годин
Катерина Ткач 736 Коментувати
Ізраїльські війська зберігають позиції в секторі Газа в умовах тимчасового припинення вогню. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що для продовження паузи ХАМАС зобов’язався звільнити ще 20 жінок і дітей.

Ізраїль не прокоментував жодної угоди щодо продовження перемир’я, але непрямим підтвердженням цього може бути те, що офіс прем’єр-міністра Ізраїлю заявив, що уряд Ізраїлю схвалив додавання 50 жінок-в’язнів до свого списку палестинців для можливого звільнення, якщо буде звільнено додаткових ізраїльських заручників.

Ізраїль підтвердив звільнення 11 заручників із полону ХАМАС у секторі Газа в понеділок. Серед звільнених є трирічні близнюки, і всі вони були викрадені зі своїх домівок в одному кібуці. Таким чином кількість ізраїльтян, звільнених під час перемир’я, досягла 50 із приблизно 240 заручників, захоплених 7 жовтня, а також 19 заручників інших національностей. Ізраїль заявив, що буде продовжувати режим припинення вогню на один день за кожних 10 додаткових звільнених заручників.

Йоав Галлант, міністр оборони Ізраїлю, заявив військам у понеділок, що коли бої поновляться, їх «сила буде більшою, і вони триватимуть по всій смузі». «Зараз у вас є кілька днів, ми повернемося до бойових дій, ми використовуватимемо ту саму кількість енергії та більше», — сказав Галлант.

Організації з надання допомоги привітали дводенне продовження перемир’я в Газі, але висловили стурбованість тим, що очікуване відновлення атаки Ізраїлю на ХАМАС призведе до ще глибшої гуманітарної кризи серед палестинців. Особливе занепокоєння викликав вплив на людей у багатолюдній південній частині смуги, де зараз живе близько 2 мільйонів людей навколо Хан-Юніса та інших місць. Багато хто втік на південь після того, як минулого місяця Ізраїль вимагав евакуювати північні райони навколо міста Газа.

Головний дипломат ЄС заявив, що «палестинський народ не може платити за дії ХАМАС», закликаючи продовжити перемир’я в Газі до постійного. Жозеп Боррель на прес-конференції в понеділок сказав, що «немає сенсу давати їжу тому, хто буде вбитий наступного дня, треба припинити бомбардування».

Комітет із захисту журналістів (CPJ) повідомляє, що з початку війни Ізраїлю та ХАМАС було вбито 57 журналістів. Конфлікт і без того став найбільш смертоносним за всю історію журналістики.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: остання доба перемир`я, візит Нетаньяху в Газу, ліквідація чотирьох командирів ХАМАС

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *