Війна в Ізраїлі: звільнення заручників продовжується, відбулися зіткнення ЦАХАЛ і ХАМАС, заяви ООН та ВООЗ

Залишилося менше 24 годин до закінчення тривалого шестиденного перемир'я між Ізраїлем і ХАМАС. У вівторок ХАМАС звільнив 12 заручників, які утримувалися в Газі з 7 жовтня, в обмін на 30 палестинських в'язнів, яких звільнили з ізраїльських в'язниць
Катерина Ткач 667 Коментувати
Фотографії учасників вечірки Nova, які були вбиті та викрадені терористичною організацією ХАМАС 7 жовтня 2023 року, виставлені на місці різанини на музичному фестивалі в Реїмі. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», передбачається, що ще один обмін відбудеться в середу, а ізраїльські ЗМІ повідомляють, що офіс Біньяміна Нетаньяху отримав список із іменами ізраїльських заручників, яких ХАМАС має намір звільнити.

Є надія, що перемир’я можна буде продовжити й далі після того, як керівники розвідки ізраїльського Моссаду та ЦРУ Сполучених Штатів поїхали до Катару для обговорення «наступного етапу потенційної угоди».

Ізраїль заявив, що перемир’я може бути продовжено, якщо ХАМАС продовжить звільняти щонайменше 10 ізраїльських заручників на день, а єгипетські ЗМІ повідомляють, що угода була досягнута в принципі.

Були повідомлення про те, що ізраїльські війська атакували місто Дженін на Західному березі. Аль-Джазіра повідомляє, що між ізраїльськими військами та палестинськими бойовиками відбулися збройні зіткнення, щонайменше вісім людей отримали поранення.

Надходили повідомлення про бойові дії в Газі, незважаючи на продовження перемир’я. Ізраїль заявив, що кілька солдатів отримали легкі поранення в Газі після того, як «три вибухові пристрої були підірвані поруч із військами ЦАХАЛ у двох різних місцях». У повідомленні Telegram у вівторок ЦАХАЛ заявив: «В одному з місць терористи також відкрили вогонь по військових, які відповіли вогнем». ХАМАС звинуватив Ізраїль у «відвертому порушенні режиму припинення вогню» на півночі Сектора Газа, але заявив, що «як і раніше відданий режиму припинення вогню, поки ворог йому теж відданий».

Населення Гази, особливо жінки та діти, знаходяться під «високим ризиком голоду», якщо гуманітарні поставки продовольства не продовжаться після закінчення тимчасового перемир’я між Ізраїлем і ХАМАС, попередила Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП). В оновленому звіті у вівторок WFP заявила, що доставила їжу 121 161 людині в Газі з початку перемир’я в п’ятницю. “Шість днів просто недостатньо, щоб надати всю необхідну допомогу”, – йдеться в повідомленні.

У вівторок представник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) заявив, що існує ризик того, що в Газі від хвороб може померти більше людей, ніж від бомбардувань, якщо систему охорони здоров’я цієї території не буде швидко поставлено на ноги. «Згодом ми побачимо більше людей, які помруть від хвороб, ніж від бомбардувань, якщо ми не зможемо відновити цю систему охорони здоров’я», – сказала Маргарет Гарріс з ВООЗ.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: перемир`я подовжено на два дні, ЦАХАЛ готується до відновлення бойових дій, заява Борреля

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *